Telemedicina, reglementată prin ordonanță de urgență. Ce prevede consultul online al medicului

Ultima actualizare:

    Mulți pacienți apelează la telemedicină, consultul acordat de doctor online, din fața calculatoruluiFoto: Clinica Regina Maria
Mulți pacienți apelează la telemedicină, consultul acordat de doctor online, din fața calculatoruluiFoto: Clinica Regina Maria

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează acordarea de asistenţă medicală la distanţă. Telemedicina va putea fi utilizată atât de către unităţile medicale publice, cât şi de cele private. Ministerul Sănătăţii va elabora în 45 de zile norme metodologice.

Telemedicina, adică furnizarea de la distanţă a serviciilor medicale, a fost reglemenată de Guvern. Autoritățile consideră că în plină pandemie este mai bine ca medicul să ne consulte de la distanță, pentru a evita deplasarea la cabinet.

”La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Actul normativ reglementează posibilitatea furnizării serviciilor medicale la distanţă, prin telemedicină, de către toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii”, a transmis, astăzi, 19 noiembrie, Ministerul Sănătăţii.

Ministrul Nelu Tătaru a precizat că era necesară reglementarea acestui tip de acordare de asistenţă, pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi, dar şi pentru gestionarea eficientă a resurselor umane şi financiare din domeniu.

Ce servicii sunt acordate prin telemedicină

“Criza sanitară fără precedent a impus suplimentarea şi diversificarea serviciilor medicale pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi, dar şi pentru gestionarea eficientă a resurselor umane şi financiare din domeniu. Era nevoie de modificarea cadrului legal general care să dea posibilitatea acordării asistenţei medicale prin telemedicină de către toate unităţile sanitare publice şi private, în beneficiul pacienţilor”, a spus demnitarul.

Serviciile care pot fi furnizate şi prin telemedicină sunt:

  • teleconsultaţia;
  • teleexpertiza;
  • teleasistenţa;
  • teleradiologia;
  • telepatologia;
  • telemonitorizarea.

Beneficiarii telemedicinei sunt pacienţii care pot avea acces mai rapid la actul medical.

”Totodată, serviciile de tipul teleradiologiei şi al teleconsultaţiilor pot contribui la scurtarea listelor de aşteptare, pot optimiza utilizarea resurselor şi pot ajuta la creşterea productivităţii, ceea ce duce, în final, atât la îmbunătăţirea asistenţei medicale, cât şi la o eficienţă sporită a sistemului sanitar din România, beneficii cu atât mai importante şi mai necesare în contextul actual determinat de pandemia generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”, au mai explicat autorătățile sanitare.

În 45 de zile vor apărea normele metodologice pentru aplicarea telemedicinei

De asemenea, telemedicina poate contribui la limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, deoarce se pot limita deplasările şi interacţiunile interumane directe, fără limitarea accesului pacienţilor la asistenţa medicală necesară.

În termen de 45 de zile de  la elaborare, Ministerul Sănătăţii va elabora normele metodologice generale de punere în aplicare a ordonanţei, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, act normativ care va cuprinde:

  • specialităţile medicale şi lista serviciilor care fac obiectul serviciilor de telemedicină;
  • condiţiile de organizare şi funcţionare a telemedicinei, pentru fiecare tip de serviciu de telemedicină;
  • responsabilitatea stabilirii calităţii serviciului de telemedicina şi a verificării respectării ei;
  • modalitatea de acordare a serviciilor de telemedicină.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cereri-record-pentru-programari-si-consultatii-la-medic-online-ce-probleme-de-sanatate

https://www.click.ro/news/social/n-ai-timp-sa-mergi-la-doctor-te-consulta-din-fata-calculatorului

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net