Terapia Intensivă de la Piatra Neamț a fost reconstruită în timp-record
Secția Modulară de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) din curtea Spitalului Județean din Piatra Neamț a fost construită în mai puţin de şapte luni, la standarde europene, grație Asociației „Dăruiește Viață”, a sponsorilor și a donatorilor.
Marți a fost anunțată finalizarea unității medicale. Construcţia a început pe 4 februarie şi a presupus o investiţie cu fonduri private în valoare de 2,7 milioane de euro.
Organizația “Dăruiește Viață” a donat construcţia Spitalului Judeţean, după ce vechea secție ATI a ars în incendiul de pe 14 noiembrie 2020, soldat cu zece morţi, relatează Adevărul.
„Secţia ATI este inima oricărui spital de urgenţă. La Neamţ, această inimă a ars în totalitate. Ne bucurăm enorm de implicarea comunităţii locale, dar şi a sponsorilor şi a donatorilor din toată ţara. Peste 400 de companii au pus umărul şi peste 10.500 de persoane fizice au fost solidari cu Moldova. Un proiect realizat de oameni, acolo unde autorităţile au eşuat de nenumărate ori“, a declarat Carmen Uscatu, fondatoare a asociației „Dăruieşte Viaţă”.
Spitalul are 17 paturi, grupate în trei saloane, şi o rezervă tip izolator pentru pacienţii care au şi alte boli contagioase. Este dotat cu centrală de tratare a aerului (pentru a preveni răspândirea virusurilor şi protejarea personalului), platformă de gaze medicale sau sistem de alertă în caz de incendiu.
„După improvizaţiile din spitalele româneşti, care au dus inclusiv la pierderea de vieţi omeneşti, acest spital vine să demonstreze că putem avea secţii la cele mai bune standarde”, a punctat Oana Gheorghiu, cealaltă fondatoare a asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”.
Spitalul modular poate funcţiona 5-10 ani, cu întreţinere adecvată, şi poate deservi Spitalul Judeţean ca secţie exterioară de ATI, secţie de boli infecţioase sau poate fi adaptat oricărei alte nevoi, cu costuri mici