Testarea pentru COVID-19, gratuită în cabinetul medicului de familie? Anunțul ministrului Alexandru Rafila

3 decembrie 2021
article img
Ministerul Sănătății dorește ca testarea pentru COVID-19 să fie gratuită în cabinetele medicilor de familie Sursă foto: Profimedia

Ministerul Sănătății promite că va crește capacitatea de testare pentru depistarea virusului SARS-CoV-2 în cabinetele medicilor de familie, unde testarea ar urma să fie gratuită. Anunțul a fost făcut de către Alexandru Rafila, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții societăților profesionale ale medicilor de familie.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, vineri, după discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie, că este nevoie urgentă de dezvoltarea capacităţii de testare la medicul de familie, pentru pacienţii suspecţi de COVID, precum şi de evaluarea şi tratamentul în ambulatoriu. 

"Am convenit posibilitatea pentru acei dintre colegii noştri care doresc şi pot să poată testa pacienţii suspecţi de COVID în cabinetele lor. Va exista un pachet pe care Casa sau Ministerul îl vor achita pe testare, în aşa fel încât pacienţii să nu fie supuşi unor costuri suplimentare. În aşa fel sperăm să-i diagnosticăm cât mai repede pe cei pozitivi şi să oprim transmiterea bolii pe cât se poate", a declarat, la rândul său, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Dina Mergeani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în timpul discuţiilor s-a decis ca, în perioada următoare, direcţiile de sănătate publică să evalueze posibilităţile de testare la nivelul cabinetelor medicilor de familie. 

În urma întrunirii, s-a convenit un pachet de testare care să fie asigurat din fonduri publice, astfel încât testarea în cabinetul medicului de familie să fie gratuită pentru cetăţeni, relatează News.ro.