Teste gratuite pentru inimă în Parcul Alexandru Ion Cuza
Acţiunea este parte a campaniei „Spune ce ai pe inima”, prima campanie de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale, organizată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Neurologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, cu sprijinul Primăriei Sectorului 3.
Astfel, în perioada 25 octombrie – 03 noiembrie 2013, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (Parcul IOR - Titan) din Bucureşti va fi amenajat un punct de informare pentru depistarea precoce a fibrilaţiei atriale, unde oamenii vor beneficia şi de evaluări gratuite a riscului cardiovascular.
La nivel european se apreciează că aproximativ 6 milioane de persoane suferă de această afecţiune tăcută, iar în Romania se estimează că aproximativ 200.000 de oameni au fibrilaţie atrială. De aceea, campania îşi propune să atragă atenţia asupra riscurilor la care sunt supuse personale nediagnosticate şi netratate - accidentele vasculare cerebrale, de cele mai multe ori cu urmări tragice pentru tot restul vieţii.
Cercetările recente arată că fibrilaţia atrială se asociază cu un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea şi reduc cu 40% rata de recuperare.
Accidentele vasculare cerebrale produse pe fondul fibrilaţiei atriale implică nu doar costuri directe şi indirecte foarte mari pentru sistemul de sănătate (din cauza numărului de zile de spitalizare și recuperarea ulterioară), dar are și urmări traumatizante pentru pacient şi familia acestuia, care de multe ori devine o persoană dependentă de cei din jur. În plus, spitalizarea unui pacient cu AVC pe fond de FA este cu aproximativ 30% mai scumpă decât a unui pacient cu AVC fără FA.