Țestoasele și mistreții ne spun cât de grea va fi iarna

Ultima actualizare:

    Animalele sălbatice ne spun cum va fi vremea
Animalele sălbatice ne spun cum va fi vremea

Animalele ne dau lecții de supraviețuire în fiecare zi. Cei mai inspirați dintre noi învață de la ele pentru a trece cu bine peste încercări. Până și șefii companiei naționale Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, se iau după semnele lăsate de patrupede pentru a stabili necesarul de combustibil pentru iarnă.

Broaștele țestoase și porcii mistreți ne dau o „mână” de ajutor în prag de iarnă. Oficialii Romgaz se ghidează după aceste animale înainte de începutul sezonului rece în stabilirea necesarului de gaz la nivel național. Oficialii companiei susțin că aceste animale ne pot spune cât de grea va fi iarna, informație vitală în stabilirea stocului de gaze naturale.  “Când ne facem prognozele despre cât de grea va fi iarna, luăm în consideraţie şi comportamentul animalelor, cum se pregătesc de iarnă. De exemplu, când începe migraţia păsărilor, cât de adânc îşi face broasca ţestoasă vizuina, cât de graşi sunt porcii mistreţi în ajunul iernii”, a declarat directorul comercial al companiei de stat, Vasile Ciolpan, în cadrul unei conferinţe organizate de Focus Energetic.

Anul acesta, țestoasele au săpat adânc vizuinele, iar mistreții s-au pus serios pe îngrășat, semn că vom avea o iarnă geroasă. Conform directorului Romgaz, românii pot sta liniștiți în acest sezon: gazele naturale aflate acum în depozite sunt suficiente pentru a acoperi nevoia de consum. În această iarnă ne bazăm pe 2,3 miliarde de metri cubi de gaze, cu 600 de milioane de metri cubi mai mult decât necesarul prognozat și solicitat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). 

Peștii prézic cutremure

Nu doar țestoasele și mistreții ne dau semnale din timp despre starea vremii. Peștii sunt unii dintre cei mai buni detectori de cutremure. Cu minute bune, chiar ore înainte de producerea unui seism, aceștia devin agitați și, dacă sunt într-un acvariu, au tendința să sară din vas. Acesta este și motivul pentru care specialiștii Institutului Național pentru Fizica Pământului au în birouri acvarii cu pești. Chiar și perușii sunt adevărați senzori ai mișcărilor telurice. Deși sunt zgomotoși tot timpul, înainte de manifestarea unui seism aceste înaripate tac mâlc. Deci, dacă întâlniți un asemea comportament s-ar putea să vă pască o calamitate. „Am constatat că peștii ies din acvariu pentru că apa exercită o presiune foarte mare asupra lor. Perușii, care de obicei fac gălăgie, tac. Animalele pot simți cutremurul chiar și cu câteva ore înainte”, spune seismologul Gheorghe Mărmureanu, citat de teodrandafir.com.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net