Textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

Ultima actualizare:

    Liviu Dragnea
Liviu Dragnea

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost citită duminică, 18 iunie, la ora 16.30, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, puterea având nevoie de 233 de voturi pentru a-şi da jos propriul guvern, votul urmând să aibă loc miercuri (21 iunie). Documentul are puţin peste trei pagini şi se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

UPDATE: Victor Ponta a declarat în urmă cu puțin timp că din această criză din interiorul PSD nu are de câștigat decât președintele Klaus Iohannis:

  • „Depunerea efectivă a moțiunii de cenzură înseamnă declanașrea unui «război atomic» între PSD și PSD în care va pierde PSD și va câștiga președintele Iohannis. Joi, domnul Grindeanu va veni să discute cu conducerile PSD și ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2.”

UPDATE: După terminarea reunirii în plen parlamentare unde a fost citită moțiunea de ceznură care va fi depusă spre vot mericuri, 21 iunie, Liviu Dragnea, liderul PSD, a lămurit care a fost motivul pentru care anumiți parlamentari nu au semnat moțiunea:

  • „Majoritatea celor care nu au semnat nu au fost prezenți, unii sunt plecați din țară, vor ajunge zilele astea. Noi stabilisem joi că depunem luni moțiunea, așa că fiecare și-a făcut propriile planuri. Dacă cei care vor să discute cu mine și cu noi PSD-ul vor să păstreze ordinea constituțională ți deciziile partidului, eu sunt foarte deschis.”

UPDATE: Mihai Fifor, liderului grupului PSD din Senat a citit textul moțiunii de cenzură în cadrul reunirii în plen a Parlamentului. 222 din cei 248 de parlamentari PSD și ALDE au semnat moțiunea de cenzură, existând astfel, un grup de 25 de parlamentari din cadrul Puterii care n-au semnat moțiunea, precizează Advărul. Documentul are nevoie de 233 de voturi pentru a putea fi pus în aplicare. În lipsa acestora, Sorin Grindeanu va rămâne în continuare în funcția de premier.

Semnatarii documentului consideră că "nu e o moțiune de cenzură împotriva unui guvern PSD si ALDE, e un act de responsabilitate politică pentru a prezerva funcționarea consitutțonală a României. Criza politică putea fi evitată dacă Sorin Grindeanu și-ar fi dat demisia."

PSD şi ALDE au finalizat, duminică la prânz, textul moţiunii de cenzură, document care are puţin peste trei pagini şi care se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor”.

În moţiune se menţionează că, la cinci luni de la instalarea Guvernului, coaliţia de guvernare a făcut o evaluare a activităţii Executivului, în urma căreia a decis să retragă sprijinul politic acordat Cabintelui. Decizia a dus la demisia a 25 din cei 27 de membri ai Cabinetului, care au înţeles ”corect reponsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”, menţionează textul.

Documentul vorbeşte în continuare de ”Guvernul” Ponta-Jianu-Grindeanu, pe care îi acuză de dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor.

Parlamentarii PSD, convocaţi prin SMS

Parlamentarii PSD au fost convocaţi prin SMS la şedinţa de duminică a Parlamentului, ei fiind anunţaţi încă de vineri noaptea de liderii de grup că prezenţa este "obligatorie".

"Dragi colegi, vă rog mult să ne mobilizăm şi DUMINICĂ (18 iunie), ora 15.00 să facem cu toţii un efort şi să ne întâlnim în şedinţa de grup de la CDEP, pentru semnarea moţiunii de cenzură! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, în cadrul căruia se va citi textul moţiunii. La final vom avea o întâlnire comună - parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene, într-o locaţie ce urmează a fi comunicată ulterior. Prezenţa obligatorie!", se arată în mesajul transmis parlamentarilor, obţinut de News.ro.

Au nevoie de 233 de voturi

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari, însă este posibil ca o parte dintre aceştia să i se alăture lui Sorin Grindeanu.

Mai exact, pentru adoptarea moţiunii de cenzură, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, însă, posibil ca numărul exact să scadă la 232, având în vedere că liberalul Eugen Nicolăescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea jurământului de către următorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

În acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minorităţile au 17, iar alţi 3 parlamentari sunt neafiliaţi. PSD şi ALDE au astfel împreună 247 de parlamentari, peste numărul necesar pentru a dărâma Guvernul.

Potrivit Constituţiei, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, este nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari.

Textul moţiunii de cenzură poate fi citit aici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
candidati jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net