Toboganele de metal, cel mai mare pericol pe timp de vară

Ultima actualizare:
Primul parc de aventură autorizat conform noii legi
Primul parc de aventură autorizat conform noii legi

Vă e teamă să vă urcaţi în maşinăriile care cresc adrenalina din parcurile de distracţie? Sunt foarte sigure, verificate şi atestate. Mult mai periculoase pentru copii sunt banalele tobogane din părculeţele de joacă, atrage atenţia Alin Constantinescu, specialist responsabil cu securitatea şi verificarea tehnică a instalaţiilor. Legea s-a schimbat anul acesta, numai că deocamdată nimeni nu o respectă.

Potrivit legii, echipamente de agrement acţionate electric, pneumatic sau mecanic din parcurile de distracţie trebuie autorizate ISCIR (Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat). 

Alin Constantinescu, consultant în domeniul parcurilor de distracţie
Alin Constantinescu, consultant în domeniul parcurilor de distracţie

În luna martie a acestui an s-a dat o nouă lege (nr. 49/2019) prin care trebuie autorizate şi parcurile de aventură (care au trasee prin copaci), dar şi locurile de joacă dintre blocuri, care aparţin autorităţilor publice locale. 


    Alin Constantinescu, consultant în domeniul parcurilor de distracţie
Alin Constantinescu, consultant în domeniul parcurilor de distracţie

„E un pas înainte spre normalitate. Înainte era un haos, nu se ştia clar cine să le inspecteze, cine să aibă grijă de ele... Sunt foarte mândru că luna trecută am deschis primul şi singurul parc de aventură din România autorizat ISCIR-CNCIR”, spune Alin Constantinescu, consultant în domeniul parcurilor de distracţie. 

În opinia specialistului, cele mai periculoase echipamente sunt cele din locurile de joacă pentru copii. În primul rând pentru că cei mici nu ştiu să anticipeze pericolul, să se ferească. Apoi pentru că multe astfel de echipamente sunt vechi, uzate, nemonitorizate. Expertul ne explică pe larg care sunt cele mai mari pericole de la locurile de joacă şi la ce să fie părinţii atenţi atunci când merg în parc.

  • Verificaţi fiecare aparat de joacă înainte de a lăsa copilul să-l folosească. De ce? Chiar dacă leagănul, de exemplu, l-a folosit şi ieri, poate că peste noapte a fost vandalizat, i s-a desprins vreun şurub. „Aceste locuri de joacă nu au personal de supraveghere şi pot fi vandalizate. Am observat că multe primării aleg să le închidă pe timp de noapte. Pentru că pot fi vandalizate şi părintele vine dimineaţa cu copilul, nu ştie că de ieri până azi aparatul nu mai e ok. Adultul e obligat să-l verifice măcar vizual. El este cel care trebuie să-şi supravegheze copilul şi să prevină pericolele, să evite aparatele care prezintă semne de uzură”, spune expertul tehnic.
  • Toboganele de metal sunt extrem de periculoase, mai ales pe timp de vară. „Când în aer sunt 36 de grade, suprafaţa unui astfel de tobogan ajunge la 98 de grade. Îmi aduc aminte că în trecut unei fetiţe i-au luat foc chiloţii la propriu. Şi iarna, când e ger, sunt periculoase pentru că alunecă prea tare. Trebuiau desfiinţate din 2010, dar încă mai există”, atrage atenţia Alin Constantinescu. Şi cele din plastic trebuie verificate atent înainte de folosire. Marea lor problemă este degradarea suprafeţei de alunecare. Dacă aceasta e foarte uzată şi are gelcoat-ul sărit, e scoasă la iveală fibra tăioasă care poate tăia şi zgâria copilul.

„Am întâlnit multe situaţii în care persoane rău intenţionate aruncau sticlă pisată pe suprafaţa de alunecare. E cumplit de periculoasă pentru copil, aşa că e bine să verificaţi înainte dacă totul este OK. Nu-l lăsaţi pe cel mic să se dea pe burtă, pentru că poate cădea în cap. O altă regulă de respectat pentru a evita accidentele este să nu se facă «trenuleţul», să nu se dea mai mulţi copii repede unul după altul”, spune specialistul.

  • Alte pericole apar din cauza supraaglomerării. „Echipamentele sunt concepute pentru un anumit număr de persoane. Mulţi copii sunt aduşi seara în parc, iar locul e suprapopulat, toţi vor să se joace. Copiii se pot accidenta între ei sau poate să cedeze echipamentul”.  

Spre deosebire de locurile de joacă, aparatele din parcurile de distracţie sunt mult mai sigure, pentru că au 3-4 sisteme de securitate diferite, constructorul a gândit cele mai pesimiste scenarii atunci când le-a făcut testele de siguranţă şi rezistenţă. În schimb, dacă nu sunt corect întreţinute şi manevrate, pot apărea tragedii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net