Top 10 sfaturi anticaniculă: «Soarele ne-a topit îngheţata în 4 minute»

image
Pe maşină. Cornetul de îngheţată s-a transformat în lapte în cinci minute

Căldură mare, mon cher! Ne topim la cele 38 de grade Celsius, înregistrate la umbră. Şi, odată cu noi, şi îngheţata, care n-a rezistat prea mult pe trupurile încinse ale fetelor, dar nici pe asfalt sau pe capota maşinii. În câteva minute, a ajuns lapte.

România s-a transformat într-un cuptor uriaş, în care am fiert cu toţii pentru că, ieri, au fost 38 de grade la umbră, în vestul ţării, iar în plin soare au trecut de 50. În Capitală, termometrele aflate în bătaia arşiţei au arătat 40 de grade Celsius. Un moment potrivit pentru ca piscinele să fie luate cu asalt. La sânii goi, Fetele de la Pagina 3, din Click!, s-au bălăcit toată ziua la Aqua Garden, din cartierul bucureştean Militari, şi au savurat îngheţată după îngheţată.

image
Pe asfalt. Betonul încins a dat gata îngheţata în şapte minute

Una nu a fost de ajuns, pentru că a dispărut imediat. Florina (24 de ani) şi Alina (26 de ani) au testat pe pielea lor cât de repede se topeşte un cornet cu cremă rece pe arşiţa asta. ”Soarele ne-a topit îngheţata în patru minute. Acum, suntem pline de lapte dulce de ciocolată”, ne-au spus fetele, râzând. Pe capota unei maşini de culoare închisă îngheţata a rezistat cinci minute, iar pe asfalt, şapte minute.

image
Pe asfalt. Betonul încins a dat gata îngheţata în şapte minuteFoto: David Muntean

Dacă ieri canicula a pârjolit vestul, de azi e vipie în toată ţara. În 32 de judeţe, plus Capitala, e cod galben de caniculă, iar în Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare s-a instalat codul portocaliu. Meteorologii au avertizat că e posibil ca mâine să fie emis cod roşu în judeţele din vest şi nord-vest. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 - 39 de grade, la umbră, iar indicele de confort va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara.

După ce au fost loviţi ­săptămâna trecută de caniculă şi termometrele s-au topit la 36,7 grade Celsius, britanicii au elaborat un plan de luptă contra temperaturilor ridicate. Iată cele 10 reguli de aur.

1. Draperiile ziua trase, reţeta nopţilor răcoroase – dacă lăsaţi draperiile peste zi, temperatura în cameră pe timpul nopţii va fi mai scăzută cu până la 5 grade Celsius.

2. Scoate telefonul din priză – ştiai că bateria telefonului şi încărcătorul cresc temperatura ambientală cu un grad? E valabil şi cu laptopul.

3. Poartă bumbac şi haine albe – pielea simte nevoia să respire, aşa că nu te înfofoli cu haine din material sintetic, mulate. Poartă haine largi şi albe, ca beduinii.

4, Nu bea nimic cald – deşi unii recomandă ceaiul fierbinte vara, nu e indicat pentru că predispune la stop cardiac.

5. Mănâncă salate – vara mănâncă multe proteine şi puţină grăsime, ai nevoie de multă energie nu să produci căldură corporală.

6. Bagă cearşaful şi perna în frigider – înainte să te culci cea mai bună metodă de a răcori camera cu 3 grade Celsius este răcorirea aşternuturilor.

7. Menta, inamicul năduşelii – ştiai că menta activează proteina TRPM8 care se află în celulele nervoase şi care dă senzaţia de răcorire?

8. Pune gheaţă la încheieturi – dacă răcoreşti sângele o să ai o senzaţie de bine în tot corpul. Ţine 2 minute gheaţa la încheieturi.

9. Nu face duşuri seara – dacă vrei să adormi nu trebuie decât să scazi temperatura corpului cu un grad (de la 37 la 36). Seara duşul te încinge şi nicidecum nu te răcoreşte.

10. Stai 10 minute pe podea – temperatura ideală pentru camera în care dormi este de 17-18 grade Celcius. Când afară este arşiţă această temperatură rămâne la nivelul podelei. Stai acolo 10 minute.

cub visarion alexa png
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
weddingfeast 2841610 1920 jpg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
Kayley Stead a fost părăsită de logodnicul ei jpg
Casele comoară sunt la mare căutare. Sursa foto: Playtech
Charles si regina Elisabeta a II-a
Adriana Sime a fost arestată la domiciliu pentru 89 de zile Foto Bihoreanul jpg
Nord Stream 2 FOTO Shutterstock
image
image
image
image
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg
Regina Elisabeta, Regele Charles si Camilla Parker Bowles Foto Gettyimages (1) jpg
Mihai Șora Sursă: Profimedia
geoparcul arouca portugalia pietre care nasc sursa httparoucageopark (4) jpg
Camilla Parker Bowles Regele Charles si Regina Elisabeta  Foto Gettyimages (2) jpg