Totul despre bacteria cu simptome înşelătoare care se ia din şcoli
Streptococul beta-hemolitic reprezintă un grup de bacterii care cauzează mai multe infecţii în organismul uman, de la infecţii ale gâtului, urechii, pielii, până la unele mai grave – pneumonii sau chiar scarlatină. Se ia foarte uşor din comunităţi, iar copiii sunt primii afectaţi.
Există două categorii de streptococi: de grup A şi de grup B. Ultimul se localizează de obicei în sistemul digestiv şi în vagin, cauzând infecţii urinare, ale sângelui, oaselor, pielii, dar şi infecţii mai grave, precum meningită şi pneumonie. Streptococii din grupa A se găsesc pe suprafaţa pielii şi în interiorul gâtului. Dau simptome neplăcute, dar nu sunt periculoase: durere în gât, amigdalită, faringită, febră, durere de ureche, sinuzită, infecţie la nivelul pielii (inflamaţii, cruste), dar şi scarlatină. Potrivit medicului de familie Ioana Stanciu, microbul se ia foarte uşor din colectivităţi.
„Copiii vorbesc foarte aproape unul de altul şi pot transmite streptococul prin particule de salivă, când tuşesc, strănută. Se manifestă prin febră, roşu în gât, durere la înghiţire, amigdale umflate, ganglioni măriţi, sensibili şi dureroşi la palpare. Până aici, simptomele se pot confunda cu cele ale unei simple răceli. Diferenţa o face depozitul albicios de pe amigdale sau petele roşii de pe cerul gurii. Acestea trebuie să-ţi dea de gândit şi să te trimită la medic”, spune dr. Ioana Stanciu.
Microbul nu dispare de la sine din organism. El trebuie „atacat” cu antibiotice. Se recomandă penicilina, iar dacă există alergie la penicilină, se administrează eritromicină, timp de 10 zile. Netratată, afecţiunea poate da, în timp, complicaţii. „Se va localiza pe organe. Spre exemplu, dacă se localizează la nivelul rinichilor, apare glomerulonefrita streptococică. Dacă se duce la inimă, apare endocardita, iar când se localizează la nivelul articulaţiilor apare reumatismul articular acut. Afecţiunile sunt grave, ajungându-se chiar la deces din cauza blocajelor”, avertizează medicul.