Totul despre noua carte de identitate electronică

Ultima actualizare:

Fără ochelari coloraţi sau pălărie în poza din buletin

Vorbim, practic, despre fotografia care va apărea pe noul buletin. În momentul în care vei fi fotografiat, nu trebuie să ai capul acoperit (pălărie, şapcă, batic, bentiţă etc) şi nici ochii închişi. Există o excepţie însă: persoanele care aparţin unui anumit cult religios şi care doresc să se fotografieze cu capul acoperit vor primi în acest sens aprobare.

Însă, chiar şi în acest caz, faţa titularului, de la bărbie până la frunte, trebuie să fie vizibilă în mod clar, fără umbre de lumină. Expresia feţei tale trebuie să fie una comună, nu ai voie să râzi sau să zâmbeşti. Ochelarii sunt acceptaţi în fotografii numai dacă lentilele nu sunt colorate şi nu reflectă lumina, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să-ţi ascundă ochii. De asemenea, rama acestora nu trebuie să-ţi ascundă nici o porţiune a ochilor şi nici să-ţi mascheze faţa.

Degetele arătătoare vor fi amprentate

Se vor lua amprentele celor două degete arătătoare. Dacă degetele prezintă răni sau amprentele nu sunt corespunzătoare, se va lua amprenta degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului. În situaţia în care calitatea amprentelor de la aceste degete este necorespunzătoare sau preluarea amprentelor este temporar imposibilă, ţi se va elibera o carte de identitate provizorie.

Fotografia şi amprentele se vor include în mediul de stocare electronică a cărţii electronice de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului Naţional Informatic de Evidenţă a Persoanelor. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

Cartea de identitate electronică, de tip smart card

Cartea de identitate electronică va fi de tip smart card. Aici se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificatele digitale şi date lebiometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete", au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor. În cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel:

* datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului; * prenumele părinţilor titularului;* certificate digitale;* date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;

Buletinul va fi cât un permis de conducere

Potrivit specialiştilor din cadrul Ministerului de Interne, implementarea noilor buletine se va face în mod treptat, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate.

Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6x54,0 mm (format ID-1 - adică aproximativ cât un permis de conducere), informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului.

De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cartea de identitate şi cartea electronică de identitate se eliberează: cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; cu valabilitate de 5 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net