Totul despre programul «Fiecare copil în grădiniţă»


    Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care toţi copiii săraci care merg la creşă sau grădiniţă pot primi tichete sociale
Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care toţi copiii săraci care merg la creşă sau grădiniţă pot primi tichete sociale

Toţi copiii care merg zi de zi la creşă sau la grădiniţă şi care fac parte din familii defavorizate vor putea primi lunar tichete sociale în valoare de 50 de lei. Însă, pentru asta, părinţii trebuie să respecte nişte condiţii.

Veşti bune pentru părinţi! Guvernul a extins categoria copiilor înscrişi în învăţământul preşcolar care pot beneficia de programul „Fiecare copil în ­grădiniţă”.

Este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă ce modifică Legea 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor proveniţi din familii defavorizate.

Astfel, noua lege elimină vârsta minimă de la care se poate acorda stimulentul de 50 de lei – 3 ani -  dar şi vârsta maximă – 6 ani.

Ce spune legea în prezent

În prezent, copiii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani, care provin din familii defavorizate şi care frecventează zilnic grădiniţa pot primi un stimulent de 50 de lei pe lună. Din aceşti bani părinţii pot cumpăra rechizite, alimente, hăinuţe, produse de igienă. E interzisă transformarea tichetelor în bani sau folosirea acestora pentru achiziţionarea băuturilor alcoolice sau a ţigărilor. Însă, în curând limita de vârstă va fi elimina­tă. Astfel, după ce documentul adoptat de Guvern va fi publicat în Monitorul Oficial, de tichetul social vor beneficia şi copiii care nu au împlinit vârsta de 3 ani dacă urmează cursurile învăţământului preşcolar. De asemenea, aceeaşi sumă de bani o vor primi şi copiii care depăşesc vârsta de 6 ani dacă încă merg la grădiniţă.

Cum se acordă stimulentul

  • Banii sunt condiţionaţi de ­prezenţa regulată a copiilor la grădiniţă. Ei pot fi învoiţi doar trei zile pentru motive personale, iar scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniţă din luna respectivă.
  • Prezenţa zilnică a copiilor la grădiniţă o ţin educatorii. Situaţia fiecărui preşcolar se centralizează într-o bază de date a Ministerului Educaţiei.
  • Copiii care pot face parte din acest program sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza unui dosar social.
  • Stimulentul de 50 lei, sub formă de tichet social, este acordat pe bază de ­cerere şi declaraţie pe ­proprie răspundere completată de părinţi sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Cei care primesc deja beneficii sociale care ­atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor devinind automat înscrişi.
  • Înscrierea este permanentă, pentru a permite familiilor să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi după începerea anului şcolar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preşcolarul a îndeplinit criteriile de frecvenţă.
  • La acordarea tichetului social nu se iau în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole.
  • Tichetele vor fi distribuite de primării.
  • Pentru a beneficia de aceşti bani, venitul lunar pe membru de familie trebuie să fie de cel mult 284 lei (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură).
cub kassandra rotariu png
Un tată își ține de mână fiica moartă printre dărâmături FOTO AFP
onlyfans jpg
Imagine WhatsApp 2023 02 07 la 13 11 34 jpg
7 frontul poza mare jpg
Elena Gheorghe Armâna Mea 24 mai 2022 2776 jpg
cub sebastian țopescu png
Cutremur Turcia, Getty jpg
image
image
image
image
image
image
Un tată își ține de mână fiica moartă printre dărâmături FOTO AFP
shutterstock 1963971895 jpg
7 frontul poza mare jpg
calendar ortodox 2021 8 februarie sfantul mare mucenic teodor stratilat jpeg
onlyfans jpg
Cutremur Turcia, Getty jpg