Tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii, s─ârb─âtoarea de veste┼čte Pa┼čtele

image

Exist─â multe tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii, cea mai important─â s─ârb─âtoare care veste┼čte Pa┼čtele ┼či care rememoreaz─â intrarea lui Iisus ├«n Ierusalim. Iat─â c├óteva dintre ele.

Tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii. Duminica Floriilor sau a St├ólp─ârilor (dup─â denumirea ramurilor de palmier sau finic cu care a fost ├«nt├ómpinat Iisus la intrarea ├«n Ierusalim, n.r.) este una dintre cele 12 s─ârb─âtori ├«mp─âr─âte┼čti din cursul anului bisericesc. Str├óns legat─â de minunea ├«nvierii lui Laz─âr din Betania, aceast─â duminic─â ├«i preg─âte┼čte pe credincio┼čii ortodoc┼či pentru bucuria pe care o aduce biruin┼úa lui Hristos asupra mor┼úii din duminica urm─âtoare, cea a ├Änvierii.

Tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii - duminc─â se m─ân├ónc─â pe┼čte

Floriile deschid s─âptam├óna cea mai important─â pentru preg─âtirile de Pa┼čti, cunoscut─â sub numele de S─âpt─âm├óna Mare. Din aceasta zi ├«ncepe S─âpt─âm├óna Patimilor. Iat─â c├óteva tradi┼úii ┼či supersti┼úii de Florii:

  • De Florii se m─ân├ónc─â pe┼čte, fiind a doua dezlegare din postul Pa┼čtelui, dup─â cea din ziua Bunei Vestiri.
  • S├ómb─âta din ajunul s─ârb─âtorii, cunoscut─â ┼či ca Mo┼čii de Florii, se fac pomeniri pentru sufletele celor deceda┼úi, ├«ncheindu-se acum S─ârindarele, adic─â pomenirea mor┼úilor f─âcut─â ├«n fiecare s├ómb─ât─â din Postul Mare. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii ┼či s-a p─âstrat at├ót la sate, c├ót ┼či la ora┼če
  • Biserica Ortodox─â a r├ónduit ca, dup─â s─âv├ór┼čirea Sfintei Liturghii, s─â se sfin┼úeasc─â ramurile de salcie aduse de credincio┼či. Slujitorii Bisericii citesc rug─âciuni de sfin┼úire a salciei, ┼úin├ónd ├«n m├óini aceste ramuri ├«nmugurite, cu lum├ón─âri aprinse, ca simbol al biruin┼úei vie┼úii asupra mor┼úii, fiind cunoscut faptul c─â salcia are o putere mare de regenerare.

Tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii - fetele afl─â dac─â se vor m─ârita

Exist─â mai multe tradi┼úii ┼či supersti┼úii de Florii, cele mai multe de origine p─âg├ón─â. Iat─â c├óteva dintre ele.

  • De Florii, m─âr┼úi┼čorul purtat p├ón─â ├«n aceast─â zi se pune pe ramurile unui pom ├«nflorit sau pe un m─âce┼č, iar zestrea se scoate din cas─â pentru aerisire.
  • De Florii se obi┼čnuie┼čte s─â se fac─â "de ursit─â", astfel c─â fetele aflau, prin diverse procedee, dac─â se vor c─âs─âtori sau nu ├«n acel an. Acesta este unul dintre cele mai vechi tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii.
  • ├Änaintea s─ârb─âtorii, fetele nem─âritate din Banat ┼či Transilvania obi┼čnuiesc s─â pun─â o oglind─â ┼či o c─âma┼č─â curat─â sub un p─âr altoit. Dup─â r─âs─âritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite ├«n farmece pentru noroc ├«n dragoste ┼či s─ân─âtate.
  • La miezul nop┼úii se fierbe busuioc ├«n ap─â, iar diminea┼úa fetele se spal─â pe cap cu aceast─â fiertur─â, ca s─â le creasc─â p─ârul frumos ┼či str─âlucitor. Ce r─âm├óne se toarna la r─âd─âcina unui p─âr, ├«n speran┼úa c─â b─âie┼úii se vor uita dup─â ele, ca dup─â un copac ├«nflorit.

Tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii - nu e bine s─â v─â sp─âla┼úi pe cap

Exist─â tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii care s-au pierdut ├«n timp, dar care se mai ┼úin ├«n c├óteva zone din ┼úar─â.

  • Se spune c─â cine ├«ndr─âzne┼čte s─â se spele pe cap ├«n ziua de Florii f─âr─â ap─â desc├óntat─â ┼či sfin┼úit─â risc─â s─â albeasc─â.
  • Exist─â sate unde oamenii nu r├ód ├«n Duminica Floriilor, pentru a nu albi precum pomii ├«nflori┼úi.
  • De asemenea, exista ┼či obiceiul ca p─ârin┼úii ├«i loveasc─â pe copii cu nuielu┼ča de salcie c├ónd veneau de la biseric─â, pentru a cre┼čte s─ân─âto┼či ┼či ├«n┼úelep┼úi.

Cre┼čtinii pr─âznuiesc Intrarea M├óntuitorului ├«n Ierusalim respect├ónd mai multe tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii: particip─â la Sf├ónta Liturghie, ├«mpodobesc cu ramuri de salcie sfin┼úit─â icoanele, u┼čile ┼či ferestrele gospod─âriilor lor ┼či p─âstreaz─â r├ónduiala postului. Mai exist─â tradi┼úii ┼či obiceiuri de Florii care spun c─â aceste ramuri sfin┼úite se p─âstreaz─â peste an, fiind folosite cu credin┼ú─â la t─âm─âduirea diferitelor boli. Oamenii obi┼čnuiesc ┼či s─â ├«nfig─â aceste ramuri ├«n straturile proasp─ât sem─ânate, s─â le pun─â ├«n hrana animalelor sau s─â le a┼čeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizeaz─â castitatea, dar ┼či rena┼čterea vegeta┼úiei, amintind totodat─â de ramurile cu care a fost ├«nt├ómpinat Iisus la intrarea ├«n Ierusalim, ├«n aceast─â zi.

Margherita jpg
1 bruce willis jpg jpeg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
image png
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
FotoJet (2) jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg
medic bucuresti santajat datorie camatari dobanda 785568 jpeg
Orașul Granadilla jpg
GettyImages 1338148296 jpg