Tradiţii şi obiceiuri de Sfinţii Constantin şi Elena. Pune în casă trei bujori!

Ultima actualizare:

La 21 mai, Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi pe mama sa Elena, ca protectori ai credinţei creştine, slăviţi de creştinătate “întocmai cu Apostolii”.

Acest praznic corespunde în calendarul popular cu o sărbătoare împodobită cu tradiţii, cunoscută cu numele de Constantin Graur sau Constandinu Puilor. Tradiţiile împlinite în această zi aduc spor şi sănătate gospodarilor care le împlinesc.

  • Acum se fac ultimele semănături de porumb. În ziua praznicului, în unele zone geografice din ţară se mai păstrează tradiţia ca Ziua de Constandinu Puilor să fie ultima dată când se mai fac unele semănături: de porumb, de ovăz şi de mei. Atunci când gospodarii nu respectă tradiţia şi continuă să semene aceste cereale, răsadurile respective se vor usca.
  • Sărbătoarea este importantă şi pentru păstori. Ziua praznicului este importantă şi pentru păstori, pentru că în această zi ei îşi aleg baciul, stabilesc locul unde vor sta stânele pe timpul verii şi aleg paznicii care trebuie să le păzească turmele când sunt la păşune.
  • Ritualul de purificare a gospodăriei. În ziua praznicului, femeile aprind boabe de tămâie cu care afumă întreaga gospodărie, camerele şi anexele pentru animale şi pentru păsări (cu excepţia băii). După ce împlinesc ritualul de purificare, gospodinele trebuie să stropească lucrurile şi încăperile gospodăriei cu agheasmă.
  • Număratul banilor. Pentru ca sporul să se adune într-o familie, gospodarul trebuie să noteze seria bancnotelor cheltuite în fiecare zi. Se spune că, astfel, banul rămâne în casă şi nu se înstrăinează.
  • Tradiţie cu bujori. În ziua praznicului, pentru ca voia bună să se adune în familie, trebuie să aducem în casă măcar trei fire de bujori îmbobociţi. De asemenea, pentru sănătate, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori, flori de lămâiţă, pâine şi dulciuri, preparate în casă.
  • Aduceţi în casă o iconiţă care-i reprezintă pe Împăraţii prăznuiţi. Cumpăraţi o iconiţă, cât de modestă, care-i reprezintă pe Sfinţii prăznuiţi astăzi. Există convingerea că această icoană are să vă apere de pagubă, de duşmanii neştiuţi şi vă împlineşte o grabnică dorinţă. 

1,7 milioane de români îşi serbează mâine ziua

În fiecare an, pe 21 mai, 1,7 milioane de români își sărbătoresc ziua numelui. Constantin, nume de provenienţă latină, vine de la „constans, constantis” şi înseamnă „constant, ferm”. 

Înrudite în mod direct cu acest nume sunt cele precum Constanţa, Costache, Costea, Codin. Elena, nume de provenienţă grecească (Elene, Helene), în traducere înseamnă “cea strălucită, cea luminoasă”. 

La noi sunt sărbătorite purtătoarele acestui nume, dar şi derivatele Elina, Ileana, Leana, Ilinca. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net