Tradițiile de Sfântul Andrei, mit sau realitate? Preotul Gabriel Cazacu ne spune ce trebuie să facem cu adevărat ca să ne meargă bine

Ultima actualizare:

    Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României
Sfântul Apostol Andrei este considerat ocrotitorul României

Tradițiile de Sfântul Andrei sunt respectate cu sfințenie de credincioșii de pe meleagurile noastre, iar preotul Gabriel Cazacu lămurește misterul din jurul sărbătorii de pe 30 noiembrie.

Românii sunt mari consumatori de tradiții și sărbători religioase. Și pentru că majoritatea datinilor au ca scop să îmbunătățească viața omului, sunt câteva care dacă nu sunt respectate pot aduce chiar și ghinion.

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României, iar asta pentru că a ajuns pe pământul țării noastre. Ziua de 30 noiembrie este cea care anunță venirea iernii, iar în urmă cu sute de ani chiar se prezicea vremea pentru perioada ce urma.

Sfântul Andrei este primul apostol al lui Iisus Hristos venit la noi în țară, iar pentru asta este sărbătorit de toți creștinii. În ziua de 30 noiembrie, românii țin cont de mai multe tradiții, superstiții și semne cu mare însemnătate pentru creștini. 

De exemplu, o tradiție semnificativă este încolțirea grâului, care poate însemna un an bogat și prosper. De altfel, dacă vremea este frumoasă în noaptea Sfântului Andrei, asta înseamnă că și în anul ce urmează ne vom bucura de timp plăcut. Dacă plouă, ninge sau e vreme rea, atunci urmează o perioadă friguroasă, cu o iarnă grea.

Sfantul Andrei, între mit și realitate. Preotul Gabriel Cazacu: „Sunt frumoase, ne plac, dar nu înseamnă că au şi ceva sfânt”

Preotul Gabriel Cazacu spune că tradițiile, superstițiile și obiceiurile de Sfântul Andrei sunt doar obiceiuri din străbuni, fără semnificație religioasă. 

„Sunt frumoase, ne plac, dar nu înseamnă că au şi ceva sfânt. Am pus grâul la crescut împreună cu copiii mei, pentru că ne va previziona cum va fi anul agricol viitor. Ploaia este o binecuvântare. Toate aceste obiceiuri dau o notă specială acestei sărbători. Se spune popular că de astăzi începe iarna, în care în tradiţia populară ies lupii. Pe noi nu ne deranjează, dar noi trebuie să credem în cele ce ţin de învăţătura Bisericii", a spus preotul , la Observatorul Antenei 1. Preotul Gabriel Cazacu a declarat că în postul Crăciunului, credincioșii trebuie să fie cât mai aproape de Dumnezeu. Oamenii să vină în număr cât mai mare la Biserică. De asemenea, creștini-ortodocșii trebuie să renunțe la răutăți, să facă mai multe fapte bune și să fie mai iertători.„În această perioadă, venim la Biserică, ne spovedim, ne împărtăşim. Facem binele şi postim, dacă putem. Dacă nu putem ţine tot postul, măcar să nu mâncăm carne de frate. Deci în această perioadă nu bârfim, ne împăcăm, îi iertăm pe cei care ne-au greşit sau cerem iertare, îi îmbrăţişăm şi le facem cadou. Iar cel mai frumos cadou în aceste zile este timpul nostru. Timp pe care îl dăruim celor dragi, în care spunem că am muncit un an, am ostenit cu mult folos şi acum stăm împreună cu cei dragi ai noştri, ne împăcăm, ne iubim şi îi iertăm", a menționat preotul Gabriel Cazacu.În România, creștinii ortodocși pun mare preț pe tradiții, dar și pe superstiții. La noi în țară, oamenii, în special cei din zona rurală, sărbătoresc toți sfinții, la pachet cu toate obiceiurile din zilele respective. Sfântul Andrei este sărbătorit pe 30 noiembrie, iar ca la orice sărbătoare românească importantă, în biserici se ține o slujbă bisericească, unde sunt pomeniții sfinții și se fac rugăciuni către Dumnezeu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net