Traian Băsescu: ”Habar nu aveți despre imaginea reală a infecţiei în structura populaţiei”

Ultima actualizare:

  Traian Băsescu susține că 15 mai este prea devreme pentru relaxarea interdicțiilorfoto: Inquam Photos
Traian Băsescu susține că 15 mai este prea devreme pentru relaxarea interdicțiilorfoto: Inquam Photos

Fostul președinte Traina Băsescu este unul dintre contestatarii deciziei de a relaxa măsurile restrictive începând cu 15 mai. Băsescu susține că aceasta reprezintă o greșeală, în contextul în care numărul de testări este în continuare foarte mic, iar autoritățile nu cunosc ”imaginea reală a infecției în structura populației”.

Traian Băsescu a reacționat pe pagina personală de Facebook la anunțul președintelui Iohannis privind relaxarea restricțiilor după 15 mai, dacă numărul de îmbolnăviri și numărul de decese vor scădea.

Fostul președinte crede că numărul mic de testări nu permite o asemenea relaxare. Riscul ae fi un al doilea val de infectări, mult mai puternic.

”Dragi decidenţi, Vă pregătiţi să faceţi o mare eroare! 15 Mai este prea devreme să relaxaţi măsurile de izolare pentru că s-au făcut prea puţine teste.

De aceea habar nu aveţi despre imaginea reală a infecţiei în structura populaţiei. Vă reamintesc recomandarea OMS: «testaţi, testaţi, testaţi», iar voi nu aţi făcut-o din motive greu de explicat.

Dacă în aceste condiţii veţi diminua restricţiile şi izolarea pe 15 Mai, valul doi al pandemiei ar putea fi foarte puternic”, a scris Băsescu pe Facebook.

Fostul președinte, în prezent europarlamentar, propune prelungirea stării de urgență până la 15 iunie, cu reformularea restricțiilor.

Iată planul propus de Traian Băsescu:

 • ”Amânaţi pentru 15 Iunie ridicarea restricţiilor şi implicit a stării de urgenţă. Eventual modelaţi unele măsuri prin următorul decret (ex: măriţi la 3 ore timpul pensionarilor şi mutaţi intervalul mai devreme- este deja foarte cald la orele amiezii).
 • Lăsaţi timpul necesar pentru ca asimtomaticii să-şi consume singuri boala.
 • Creşteţi masiv numărul de testări zilnice pentru a le da o şansă celor netestaţi, dintre care unii mor sufocaţi în casele lor, fără nici un fel de asistenţă medicală.
 • Dispuneţi reluarea activităţilor economice, dar cu respectarea normelor de siguranţă sanitară. În acest sens Direcţiile Sanitare vor da un aviz pentru orice activitate economică ce urmează a se relua/desfăşura în spaţiu închis.
 • Nu este necesar aviz DSP pentru activităţile economice în aer liber, pe şantiere de construcţii.
 • Nu redeschideţi şcolile până pe 15 Iunie.
 • Nu reluaţi zborurile dinspre şi către destinaţii care au fost focare ale infecţiei cu SARS-COV-2.
 • Întăriţi măsurile de carantină.
 • Şi încă odată, măriţi numărul de testări la 10 – 15 mii pe zi.”

România, pe penultimul loc la numărul de teste raportat la mia de locuitori

Expertul în politici publice în sănătarte Vlad Mixich a atras, la rândul lui, atenția că ”România se află pe penultimul loc în ceea ce privește testările pentru noul coronavirus.

Printre țările din centrul și estul Uniunii Europene (corect e să ne comparăm în primul rând cu cei din aceeași divizie), România este pe penultimul loc la numărul de teste efectuate la o mie de locuitori. Ca să înțelegem problema, România testează astăzi de 6 ori mai puțin decât Estonia, de 4 ori mai puțin decât Slovenia și de 3 ori mai puțin decât Cehia. Cu excepția Ungariei, România testează mai puțin decât toate celelalte țări UE”, a scris Mixich pe pagina personală de Facebook.

Citește și:

LIVE CORONAVIRUS ROMÂNIA. Am trecut de 10.000 de cazuri. A murit și o femeie de 30 de ani, fără comorbidități

Al doilea val de coronavirus, în iarnă. Directorul CDC: Probabil că va fi și mai devastator

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tv rusia jpg
image
image
image
image
image
image
avion freepik jpg
papua noua guinee istock jpg
test jpg
lucrari valea oltului jpg
5 front Arsenie Boca jpg
upu spital tg jiu7 jpeg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
otel inoxidabil vase istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net