Trecem la ora de vară. Când se schimbă ora și cum ne potrivim ceasurile


    Sâmbătă noapte se schimbă ora de varăFoto: Arhiva Click!
Sâmbătă noapte se schimbă ora de varăFoto: Arhiva Click!

În 2016, trecerea la ora de vară are loc în noaptea de sâmbătă, 26 martie, spre duminică, 27 martie. Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultima duminică a lunii martie, când ora 3:00 devine ora 4:00. Astfel, pentru că schimbarea orei presupune ca ceasurile să fie date cu o oră înainte, în ultimul weelend din martie vom dormi cu o oră mai puțin.

Când se schimă ora? România va trece în noaptea de sâmbătă, 26 martie, spre duminică, 27 martie, la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Ora 3:00 devine ora 4:00. Trecerea la ora de vară înseamnă că vom dormi cu o oră mai puțin, duminică fiind cea mai scurtă zi din an.

Ora de vară: Scurt Istoric

În România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. În ultima duminică a lunii martie, ora 3:00 devine ora 4:00. Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece țara noastră a fost introdusă, în România, pentru prima dată în anul 1932, potrivit agerpres. Până în 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Începând cu anul 1943, parctica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

În 1979, România a semnat Conveția fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanță guvernamentală, oarul de vară a fost ccorelat cu cel practicat în statele Uniunii Europene.

Pe continentul european, trecerea la ora de vară se face în toate țările, cu excepția Rusiei, Belarusului și Islandei, însă, nu este simultană în toate țările, din pricina diferenței de fus orar. În unele state, trecerea la ora de vară se face în prima duminică din aprilie.

Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui, astfel se reduce folosirea lumini artificiale. Benjamin Franklin a sugerat, în anul 1784, această metodă într-o satiră, în care preciza că s-ar realiza o econimie de lumânări prin folosirea luminii de dimineață a Soarelui. Ideea trecerii la ora de vară îi este atribuită neozeelandezului Goerge Vernon Hudson, etmologul care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895.

Pe 31 martie 1918, ora de vară a fost introdusă și în SUA. A fost aplicată pe o perioadă mai îndelungată, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 și 20 septembrie 1945. În 1966, a fost impusă respectarea orei de vară la nivel național în Statele Unite ale Americii. Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, care solicita conservarea energiei și respectarea orei de vară. De atunci, ora de vară a rămas stabilită între echinocțiul de primăvară și cel de toamnă, pe o perioadă de șapte luni.

În anul 2015, a fost reintrodusă ora de vară în Chile, Mongolia, în timp ce alte țări precum Uruguay, Libia, Egipt și Haiti au renunțat la aceasta.

China a utilizat experimental ora de vară în perioada 1986-1991. Nici țările ecuatoriale și tropicale nu aplică această oră, pentru că durata zilei este egală pe tot parcursul anului.

Facebook a schimbat ora mai devreme

Pentru reţeaua de socializare Facebook, schimbarea orei s-a produs încă din timpul zilei de sâmbătă, 26 martie. Orice mesaj programat la o anumită oră era publicat mai devreme cu 60 de minute. Decalajul urmează să fie recuperat în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Lui Niculae Bădălău i s au furat bunuri din casă în valoare de 80 000 de euro jpeg
anisia gafton jpg
Florin Piersic Jr  la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) Foto Kanal D JPG
zodii care nu stiu sa se imbrace jpg
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
pantofi jpg
Mara G si Mario Mutu  jpg
arsenie boca jpg
Delta Dunării FOTO ARBDD jpg
Violul mutilează sufletul pe viaţă
image
image
image
image
Suporteri Qatar la Cupa Mondială de fotbal 2022 FOTO Profimedia jpg
image png
Salvamar Mamaia foto Primaria Constanta jpeg
arsenie boca jpg
calendar ortodox 2022 28 noiembrie stefan cel nou jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg