Trenul care circulă o dată pe an în România va avea, vineri, o oprire surpriză. Ce li s-a pregătit călătorilor

Ultima actualizare:

Pelerinii din Ungaria care vor participa, la sfârşitul acestei săptămâni, la procesiunea de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc vor ajunge cu Expresul de Şumuleu-Rapidul Secuiesc. Pentru prima oară garnitura va face o oprire în gara CFR din Sfântu Gheorghe, unde pelerinii vor fi întâmpinați de oficialităţi orașului. Este cel mai mare pelerinaj din Europa cu o istorie de 450 de ani. În 2019 a participat Suveranul Pontif, Papa Francisc. 

Pelerinii, așteptați cu pogăci şi kurtoskolacs

image

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, trenul special pus în circulaţie cu acest prilej va sosi în gara Sfântu Gheorghe vineri, 17 mai, la ora 19,59 şi va staţiona aproape 20 de minute.

„În mod neobişnuit, anul acesta, Expresul de Şumuleu-Rapidul Secuiesc, care se îndreaptă spre pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, de lângă Miercurea Ciuc, va trece şi prin Sfântu Gheorghe (...) Pelerinii vor fi întâmpinaţi pe 17 mai, la ora 19,59, în gara CFR şi vor fi serviţi cu pogăci şi kurtoskolacs (...)

Trenul a circulat în ultimii ani pe ruta Oradea-Cluj-Napoca-Târgu Mureş-Gheorgheni-Miercurea Ciuc, dar în acest an, datorită lucrărilor de întreţinere între Oradea şi Cluj-Napoca, calea ferată a fost închisă.

Organizatorii, la recomandarea MAV şi CFR, au ales ruta Arad-Deva-Alba Iulia-Sfântu Gheorghe-Miercurea Ciuc" se menţionează pe pagina de Facebook a Primăriei Sfântu Gheorghe.

Trenul circulă o singură dată pe an

Trenul soseşte în Sfântu Gheorghe la ora locală 19,59 şi pleacă la ora 20,18.

„Expresul de Şumuleu - Rapidul Secuiesc este un tren special care circulă o singură dată în fiecare an, în preajma Rusaliilor. Trenul este format din 16 vagoane, trase de o locomotivă decorată cu portretul scriitorului Tamasi Aron. Expresul de Şumuleu pleacă din Szombathely şi se alătură Rapidului Secuiesc la Budapesta, apoi continuă împreună ca Trenul Naţional al Pelerinilor. Începând din 2008, trenurile acestea au transportat peste 18.000 de pelerini şi au parcurs peste 34.000 de kilometri în Ungaria şi Transilvania", precizează primăria.

Autorităţile locale au făcut un apel către cetăţeni să vină în număr cât mai mare în gară pentru a-i întâmpina pe pelerini.

Cel mai mare pelerinaj din Europa

Pelerinajul catolic de pe muntele Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani și este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est. Are loc de Rusaliile catolice și este închinat Fecioarei Maria. În centrul evenimentului este statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

În fiecare an, la acest eveniment religios participă câteva sute de mii de persoane din toată lumea.

Sâmbătă, 18 mai, sunt așteptați să ajungă aproximativ 300.000 de pelerini. Slujba va fi oficiată de preasfinţitul Felföldi László, episcopul diecezei romano-catolice din orașul maghiar Pécs.

Mottoul din acest an este: ”Reînnoiţi-vă!”

Pentru ca evenimentul să se desfășoare în cele mai bune condiții, pregătirile au început încă de acum câteva săptămâni. La eveniment participă și oficiali din Ungaria.

„Este cea mai mare sărbătoare religioasă pentru noi, pentru că venim ca pelerini să ne rugăm la Fecioara Sfânta Maria şi la statuia tămăduitoare.

Este un moment unic în care, cum de sute de ani am demonstrat, cel mai mult contează momentul pe care îl trăim la slujba religioasă sau pe parcursul pelerinajului. Aşa că mesajul meu este acela: sunteţi bineveniţi, să avem grijă unii de ceilalţi şi, cel mai important, să ne rugăm împreună pentru binele comunităţii, pentru binele ţării, pentru binele Europei”, a declarat primarul orașului Miercurea Ciuc, Korodi Attila într-o conferință de presă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry și Meghan Markle Foto Getty Images jpg
image
image
image
image
image
image
viitura sat slatioara 2 1024x576 jpg
sex jpg
zarug lorelai asia expresz jpeg
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
f86f6691 60b5 4a3c a365 aa8e678c0156 (1) jpeg
NZ9TprqoX8S 3L jpg
image png
Mirosuri neplacute Asa poti avea o casa parfumata si primitoare  Sursa foto shutterstock 1892880535 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net