Trimiţi mesaje pe telefon când eşti la volan? Care sunt riscurile

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

După viteza excesivă, trimiterea mesajelor telefonice în timp ce conduci este a doua cea mai frecventă cauză pentru producerea de accidente rutiere. Folosirea telefonului mobil în timpul condusului este foarte periculoasă, te poate costa chiar viaţa.

Specialiştii site-ului autopint.ro ne spun care sunt riscurile la care ne expunem dacă avem şi alte preocupări la volan în timp ce şofăm.

Vorbitul la telefon, trimiterea de SMS-uri sau de mesaje pe reţelele de socializare îţi afectează atenţia la volan mult mai mult decât ai crede. În ceea ce priveşte telefonul mobil, ne-am format o rutină din a-l folosi zi de zi, iar acest obicei a devenit, cu timpul un automatism. Cu alte cuvinte, când ne verificăm telefonul, nu ne mai gândim înainte de a o face: o facem pur şi simplu, pentru că ne-am creat un reflex. 

Verificarea telefonului este un reflex

Psihologii care au studiat acest comportament au ajuns la concluzia că verificarea telefonului mobil atinge centrul de recompensă din creier, iar nivelul dopaminei (hormonul fericirii) creşte în momentul în care conştientizăm că vom găsi un mesaj, un apel pierdut sau orice altă informaţie care ne interesează. În cazul unui SMS sau al unui mesaj primit de pe o reţea de socializare, vom fi nerăbdători să răspundem, fie cun un alt SMS, fie chiar cu un apel telefonic. Nu uita că în tot acest timp tu eşti la volan şi nivelul atenţiei la condus scade foarte mult. Este ca şi cum ai încerca să deschizi mai multe aplicaţii pe un smartphone, iar, la un moment dat, calculatorul acestuia se blochează. Aşa funcţionează şi creierul nostru. Dacă facem foarte multe lucruri în acelaşi timp, lucruri care ne solicită concentrarea, în cele din urmă vom acţiona sau reacţiona greşit sau cu întârziere. 

Într-o secundă, la 100 km/oră, parcurgi 28 m 

Ca să-ţi dai seama exact ce înseamnă acest lucru află că şoferii care vorbesc la telefon sau trimit mesaje ratează, în acel timp dedicat comunicării, cam jumătate din ce se întâmplă în jurul lor. Astfel, ei nu observă un pieton care s-a angajat în traversarea străzii, nu observă semaforul care este pe roşu, nu au timp de reacţie pentru evitarea coliziunii cu alte maşini etc. Şi încă un lucru ce-ar trebui reţinut: să verifici telefonul durează doar o secundă însă, dacă mergi cu 100 de kilometri pe oră, în acea secundă, când nu eşti atent la trafic, maşina parcurge în jur de 28 de metri. Ar trebui să ne pună pe gânduri acest apect.

Ce amenzi primeşti?

Folosirea telefonului mobil fără dispozitiv „hands-free” este sancţionată de Codul rutier cu 2-3 puncte de amendă, iar această contravenţie se află în clasa I de sancţiuni. Un punct de amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie care, din 1 iulie 2015, a ajuns la 1.050 lei. Concret, un punct de amendă îţi va scoate din portofel 105 lei. Dar, în cazul de faţă, vorbim despre 2 sau 3 puncte, deci suma de bani va fi mai mare şi se va încadra între 210 şi 315 lei.

5 obiceiuri care duc la accidente

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net