Trucuri de Paște. Cum fierbi ouăle ca să nu se spargă
Fierberea unui ou nu ar trebui să ridice probleme nimănui, dar practica este cea care dovedeşte adesea contrariul. Dacă nu respecți câteva trucuri se sparg în timpul fierberii, astfel că ouăle vopsite de Paște vor fi compromise.
Ouăle colorate sunt vedeta mesei de Paște. Sunt primele care se ciocnesc înainte de a trece la drob și friptură, iar gospodinele își doresc întotdeauna ca ale lor să fie cele mai frumoase.
Dar ți se întâmplă adesea ca ouăle să se spargă în momentul în care le fierbi. Tocmai de aceea, bucătarii cu experiență te învață câteva trucuri.
- Lasă ouăle să se încălzească
Cu două-trei ore înainte de a fierbe ouăle, scoate-le din frigider și lasă-le să se încălzească până ajung la temperatura camerei;
- Nu le adăuga în apă fierbinte;
Mulți fac greșeala de a adăuga ouăle în apă fierbinte. Acest lucru va duce, inevitabil, la spargerea lor. Așează ouăle în oala în care urmează să le fierbi, apoi acoperă-le cu apă rece. Abia după ce ai acoperit ouăle cu apă, pune oala pe aragaz și las-o să fiarbă;
- Fierbe ouăle 10 minute
Dacă vrei să obții ouă tari, fierbe-le timp de 10 minute din momentul în care apa începe să clocotească. Nu fierbe ouăle prea mult deoarece vor fi fierte în exces, se vor crăpa. Pentru ouă fierte moi timpul este de 3 minute, iar pentru cele fierte mediu, 6 minute;
- Clătește-le cu apă rece
Imediat ce a trecut timpul de fierbere, scoate ouăle şi clătește-le-în apă rece. Bucătarii George Weld şi Evan Hanczor recomandă chiar să le scufunzi în apă de la frigider atunci când faci ouă fierte tari;
- Lasă-le în apă înainte ca oul să se răcească de tot
În ceea ce priveşte ouăle fierte tari, coaja se curăţă mai uşor când acestea se află încă în apa rece, înainte ca oul să se răcească de tot, în cazul în care vrei să le consumi pe loc.
Citește și:
Vopseaua de ouă este plină de aditivi. Câte E-uri conține în medie un plic de colorant