Tu ştii cât cântăreşte ghiozdanul copilului tău? Greutatea recomandată de specialişti
Demers inedit! Şefa Inspectoratului Şcolar Suceava, Gabriela Mihai, şi kinetoterapeutul Daniel Irimia s-au deplasat ieri la Şcoala „Ion Creangă” şi au cântărit ghiozdanele elevilor. Cei doi au constatat că unii elevi din clasele I - IV cărau în spate şi câte opt kilograme, ceea ce este foarte mult.
Cu cântarul în recreaţie! Şefa Inspectoratului Şcolar Suceava, Gabriela Mihai, a verificat vineri cât de grele sunt ghiozdanele micuţilor din clasele primare. Însoţită de kinetoterapeutul Daniel Irimia, şefa inspectoratului a ales una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ din Suceava: Şcoala “Ion Creangă”. În timpul acţiunii, Gabriela Mihai a constatat că elevii din clasele primare cărau în spate şi câte 8 kilograme.
„O asemenea greutate e foarte mare pentru un elev din clasele primare. Urmările sunt groaznice, din cauza faptului că postura deficitară provoacă dureri şi posturi vicioase toată ziua. (...) Conform regulilor internaţionale, ghiozdanul trebuie să aibă 10% din greutatea copilului. Trebuie analizat că, în zona noastră, copilul este slab, musculatura este slabă”, explică Daniel Irimia pentru adevarul.ro.
El spune că rucsacul ar trebui să aibă, începând cu clasa zero, în cazul fetiţelor, 600 de grame, iar în cazul băieţilor - un kilogram. “Greutatea ghiozdanului trebuie să urce cu câte o jumătate de kilogram în fiecare an, până în clasa a IV-a”, adaugă specialistul. „În clasa a IV-a, ghiozdanul băieţilor ar trebui să aibă maximum 3 kilograme, iar ghiozdanul fetelor - 2,5 kilograme. Ghiozdanul nu se poartă cu baretele lăsate (...). Exclus ca rucsacul să fie lăsat peste şezut! Se ridică până la nivelul cefei, iar bretelele se strâng în aşa fel încât să tragă un pic umerii înapoi”, încheie kinetoterapeutul.
«Copiii mai pun şi lucruri inutile»
Gabriela Mihai susţine că a organizat acţiunea pentru a transmite un mesaj important părinţilor: „Trebuie să fie atenţi la greutatea ghiozdanului, trebuie să fie atenţi mai ales când cumpără un ghiozdan. Să găsească forma cea mai uşoară. Sunt ghiozdane în comerţ care au trei kilograme, copiii şi le doresc, dar sunt foarte grele chiar şi goale şi pun în pericol sănătatea copiilor”.
La acţiune a asistat şi Cristina Rotaru, directoarea adjunctă a Şcolii „Ion Creangă”, care a observat că, de multe ori, ghiozdanele celor mici sunt grele pentru că-şi iau de acasă fel de fel de lucuri de care nu au nevoie la şcoală, cum ar fi jucăriile. „Vom încerca să facem în aşa fel încât să putem păstra mai multe materiale la şcoală. Eu, personal, am în clasă dulapuri în care copiii îşi lasă papucii pentru educaţie fizică, materialele pentru desen. Uneori mi se par grele ghiozdanele copiilor, dar nu din cauza manualelor şcolare. Mai pun şi ei tot felul de alte lucruri de care nu au nevoie”, completează directoarea adjunctă.