Turist de 130 kg evacuat cu elicopterul din Masivul Ceahlău
Salvamontiştii din Neamţ nu au putut să coboare un turist în greutate de 130 de kg. Persoana accidentată, în vârstă de 52 de ani, făcea parte dintr-un grup de trei persoane, din Botoşani şi a ajuns la cabana Dochia, la cota 1.800. La un moment dat, bărbatul a căzut pe gheaţă și s-a lovit puternic de un bolovan. A fost nevoie de un elicopter SMURD sosit de la Brașov pentru a fi dus la spital.
Au vrut să vadă Masivul Ceahlău și au urcat până la cota 1.800 de metri altitudine. Un grup de trei persoane din județul Botoșani au vrut să se bucure de vremea frumoasă și măreția Masivului Ceahlău, dar au avut ghinion.
Plecarea au decis-o pentru data de 19 ianuarie 2020, urmând poteca Lutul Roşu, punct final fiind Izvorul Muntelui, la baza masivului, scrie adevarul.ro.
La un moment dat, botoşăneanul de 52 de ani a căzut pe gheaţă, lovindu-se puternic de un bolovan. Împreună cu însoţitorii săi, probabil din cauza durerilor, a decis că cel mai bine este să facă drum întors la cabană, decizie care avea să fie inspirată.
”A fost vorba de un bărbat de 52 de ani, supraponderal, la vreo 130 de kilograme, poate chiar mai mult. Grupul lor a plecat de la Cabana Dochia spre Izvorul Muntelui pe Lutul Roşu, pe seară. Dar, din cauza lipsei precipitaţiilor muntele este acum o platoşă de gheaţă. Victima a alunecat, a căzut şi s-a izbit de un bolovan cu partea dorsală. Din fericire, din grupul lor făcea parte un medic şi au luat cea mai bună decizie, întorcându-se la cabană. Era destul de rău, cu un traumatism toraco-lombar“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvoment Neamţ, citat de adevarul.ro.
Turist de 130 kg evacuat cu elicopterul
După acordarea primul ajutor s-a ajuns la concluzia că transportul cu o targă pe timp de noapte către baza muntelui, acolo unde ajung ambulanţele, este riscant atât pentru salvatorii montani, cât şi pentru victima politraumatizată, din cauza condiţiilor meteo.
Două elicoptere nu au putut decola din cauza ceţii Aşa s-a decis solitarea unui elicopter SMURD, pentru a doua zi.
”Dimineaţă am reevaluat starea victimei, care nu mai putea ridica o mână şi nu putea sta în decubitus. Mi-am dat seama că nici nu putea fi transportat cu o targă specială, ar fi fost expus la frig vreme îndelungată, iar greutatea lui depăşea normele de transport, de 120 kilograme. Efectiv nu-l ajungeau chingile de la targă“, a mai afirmat şeful Salvamont Neamţ, citat de adevarul.ro.
Elicopeterele nu au putut zbura din pricina ceții
Numai că, elicopterele de la Iaşi şi Târgu Mureş nu puteau decola din cauza ceţii, dar acest lucru s-a putut de la Braşov. După un zbor de 45 de minute aparatul a aterizat lângă cabana Dochia, iar pacientul a ajuns la o unitate sanitară braşovean
”Dacă l-am fi coborît pe targă până la baza muntelui ar fi durat pe puţin şase ore“, a concluzionat Raul Papalicef, citat de adevarul.ro.
Acesta a mai adăugat faptul că turismul montan de week-end a luat o amploare deosebită în ultima perioadă de timp, iar locurile de cazare de la cabana Dochia sunt rezervate până la finalul lunii februarie. Iar pe Ceahlău se aşteaptă nenumăraţi turişti, mai ales că va fi o minivacanţă, ziua de 24 ianuarie fiind liberă prin lege.
Citește și:
100 de accidente la schi, în ultimele 24 de ore! Cât durează recuperarea
A intrat cu mașina pe pârtia de schi din Păltiniș. Ce a pățit șoferul