Udrea a încercat în zadar schimbarea procurorului


    Elena Udrea a declarat război DNA
Elena Udrea a declarat război DNA

Elena Udrea atacă! Ea a declarat vineri pe treptele DNA, că a depus o cerere de recuzare a procurorului care instrumentează noul dosar în care Camera Deputaţilor a dat aviz pentru urmărirea sa penală. Potrivit corespondentului Mediafax, Udrea arătând a spus că nu are încredere în acest anchetator. După patru ore cererea i-a fost respinsă.

După respingerea cererii, dosarul în care Camera Deputaţilor a avizat urmărirea penală şi reţinerea Elenei Udrea va rămâne în continuare la procurorul Mihaela Moraru, potrivit unor surse judiciare.

Udrea a mai spus că, în funcţie de modul în care va fi soluţionată cererea sa, va da sau nu o declaraţie, vineri, la DNA.

"Nu cred că este surprinzător faptul că am depus o cerere de recuzare, pentru că am depus două sesizări la CSM legat de modul în care se derulează ancheta împotriva mea şi modul în care s-a derulat ancheta şi în luna martie, când vorbeam de aceeaşi doamnă procuror. Deci, ca urmare, nu am încredere în corectitudinea şi imparţialitatea dânsei şi, ca urmare, am recuzat-o", a declarat Udrea.

Întrebată dacă încearcă să tragă de timp prin această cerere de recuzare a procurorului de caz, Udrea a spus: "În niciun caz, se poate desemna un alt procuror şi în câteva ore voi putea da şi declaraţie. Nu am niciun interes să trag de timp. Azi , la 14.00, revin".

Procurorul care instrumentează noul dosar al fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea este Mihaela Moraru.

La intrarea în sediul DNA, unde a ajuns în jurul orei 10.00, Elena Udrea a spus că a venit să dea declaraţii în faţa procurorilor, precizând că putea să fie evitat "tot circul acesta" dacă era citată mai demult de anchetatori, în noul dosar, în care este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Întrebată dacă este pregătită să iasă din nou în cătuşe de la DNA, după ce Camera Deputaţilor a dat aviz pentru reţinerea sa de către procurori, Elena Udrea a spus că legea prevede că este ilegală punerea cătuşelor.

"Nu ştiu. Se mai practică cătuşele? Este ilegal, să ştiţi, scrie în lege. Este ilegal să pui cătuşe ... Doar dacă am de gând să fug sau să mă bat cu procurorii, sau ...", a adăugat Udrea.

Întrebată dacă va face dezvăluiri în faţa anchetatorilor, Elena Udrea a spus: Nu am promis niciodată dezvăluiri, am spus doar că ce am de spus o să spun. Poate că pentru presă o să fie dezvăluiri".

Procurorii au citat-o pe Elena Udrea să se prezinte vineri la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile din noul dosar, care vizează vânzarea și renovarea unei vile din Eforie Sud, dar și un contract între Hidroelectrica și o firma privată, pentru care Elena Udrea ar fi cerut aproximativ cinci milioane de dolari.

Elena Udrea a fost chemată la DNA după ce plenul Camerei Deputaţilor a avizat cererea de începere a urmăririi penale a deputatul în noul dosar şi a încuviinţat reţinerea acesteia, însă nu şi arestarea preventivă.

Astfel, procurorii vor putea să îi aducă la cunoştinţă acuzaţiile, o vor putea reţine pentru 24 de ore, însă nu vor putea cere şi arestarea acesteia, putând lua măsura controlului judiciar.

Elena Udrea a declarat, după votul din Parlament în care s-a aprobat reținerea, dar nu și arestarea sa, că este strigător la cer, că ceea ce s-a întâmplat "este circ, și nu justiție", adăugând: "Au dat-o ca la rabini: una pentru procurori, una pentru Udrea".

DNA a cerut în 20 octombrie aviz de la Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, în noul dosar.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari și o creanță de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

"În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru al Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA", a precizat DNA.

Anchetatorii susţin că, pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari şi o creanță de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

"În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa", a mai arătat DNA.

Elena Udrea susţine că omul de afaceri căruia i s-au cerut cinci milioane de dolari pentru un contract cu Hidroelectrica este Bogdan Buzăianu, iar Ana Maria Topoliceanu este cea care a folosit acești bani și care trebuie să răspundă.

"Omul de afaceri este Buzăianu. Trec peste faptul că din 2005 eu și Buzăianu suntem în conflict deschis și că din cauza acestei lupte duse de mine cu el și cu Dinu Patriciu a apărut sintagma «băieții deștepți din energie». Buzăianu nu poate spune vreodată că s-a întâlnit cu mine. Poate o dată în 2005, deci nu aveam cum să îi pretind eu bani. Povestea, în schimb, o cunosc și este o poveste la care va trebui să răspundă doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a întrebat nimeni, dacă m-ar fi întrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care o descriu”, a afirmat Udrea.

Referindu-se la acuzațiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie și vânzarea la preț subevaluat, Elena Udrea a spus că acea licitație a fost câștigată de "o persoană foarte apropiată" Anei Maria Topoliceanu.

"În speța cu vânzarea vilei de pe litoral, ea era șefa societății care a vândut vila din Eforie. Era o ruină, noi am vândut tot la vremea aceea pentru că era un patrimoniu în delăsare. Societatea care a cumpărat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relația a fost între Topoliceanu și persoana care a cumpărat, dar eu cred că procedura a fost corectă”, a mai spus Udrea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu și omul de afaceri Bogdan Buzăianu ar fi implicați în noul dosar în care este suspectată Elena Udrea.

Dan Andronic, asociatul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, care editeaza publicațiile Evenimentul Zilei și Capital, și director general al Evenimentului Zilei a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție în 29 iulie, el spunând, la ieșire, că a fost chemat de anchetatori să aducă mai multe documente, fără a preciza în ce calitate a fost chemat.

Bogdan Buzăianu, proprietarul Energy Holding şi finul fostului ministru al Economiei din perioada guvernului Năstase Dan Ioan Popescu, este unul dintre "băieții deştepți" din energie, expresie lansată de fostul preşedinte Traian Băsescu, care îi definea astfel pe cei care cumpărau energie de la stat la preţuri subevaluate pentru a o revinde cu câştiguri mari. Acordul cu Energy Holding a adus Hidroelectrica cele mai mari pierderi dintre toate contractele cu "băieţii deştepţi" - 1,4 miliarde lei pentru perioada 2006-2012.

FotoJet (1) jpg
alin oprea logodna medana 4 jpg
cub Kirstie Alley
serial wednesday jpg
zodia care nu a primit nimic de mos nicolae jpg
foto1 ultimul sateanB jpg
concediu ingrijirea copilului jpg
michael kutcher and ashton kutcher jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Top 20 cele mai bune gadgeturi pe care le poți oferi cadou, sursă foto: Pixabay
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Structura anului școlar 2023  Cum vor învăța elevii
concediu ingrijirea copilului jpg
foto1 ultimul sateanB jpg
shutterstock 2097257428 jpg