Uite ce anunț e obligatoriu în magazine, din 1 martie

Ultima actualizare:

    Cumpărăturile vor fi gratuite, dacă nu primiți bon fiscal
Cumpărăturile vor fi gratuite, dacă nu primiți bon fiscal

Chiar din prima zi a lunii martie, toate magazinele, restaurantele, barurile, shaormeriile, buticurile, frizeriile, atelierele de prestări servicii trebuie să afișeze un anunț obligatoriu, venit de la Guvern. Consumatorii vor afla că este necesar să ceară și să primească bon fiscal.

E la 1 martie, toţi agenţii economici au obligaţia să folosească aparate de marcat electronice fiscale și să afișeze la loc vizibil un anunț al Guvernului. Afișul informează clienții că pot să ceară bon fiscal, iar în cazul în care agentul economic refuză, au dreptul să plece cu marfa fără să plătească.

Decizia a fost contestată de agenții economici și de prestatorii de servicii, dar Ministerul de Finanțe i-a avertizat că, în caz că nu se oferă bonuri fiscale, înseamnă că marfa este de contrabandă, fără acte.

Măsura a fost luată pentru limitarea evaziunii fiscale, împreună cu organizarea Loteriei Bonurilor Fiscale, în a doua zi de Paște, apoi în fiecare lună, începând din iulie. La prima tombolă sunt premii totale de un milion de lei, de aceea consumatorii sunt încurajați să ceară și să păstreze chitanțele de la cumpărături, până în ziua extragerii.

Chiar și restaurantele, barurile şi cluburile trebuie să publice pe meniu anunţul formulat de Ministerul Finanţelor sau îl vor pune la dispoziţia clienţilor, la fiecare masă, astfel încât aceştia să-l poată citi permanent.

Anunţul are sigla Ministerului Finanţelor şi antetul Guvernului României şi textul: ”Dacă nu primiţi bon fiscal, aveţi obligaţia să-l solicitaţi. În cazul unui refuz, aveţi dreptul de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. Solicitaţi şi păstraţi bonurile fiscale pentru a putea participa la extragerile lunare şi ocazionale ale loteriei bonurilor fiscale. Este interzisă înmânarea către client a altui document, care atestă plata contravalorii bunurilor sau serviciilor prestate, decât bonul fiscal. Pentru a semnala nerespectarea obligaţiilor legale ale operatorilor economici, puteţi apela gratuit, non-stop, serviciul TelVerde al MInisterului Finanţelor Publice 0800.800.085.”

Comercianţii care vând direct către populaţie, trebuie să înlocuiască treptat aparatele de marcat electronice fiscale dotate cu role de hârtie, cu cele echipate cu jurnal electronic şi să le conecteze la sistemul de supraveghere şi monitorizare, în vederea transmiterii datelor către ANAF.

Click! spune

Prima extragere la Loteria Bonurilor Fiscale, ocazională, va fi organizată pe 13 aprilie, a doua zi de Paşte, cu un fond de premiere de 1 milion lei. Valoarea premiilor individuale se stabileşte prin împărţirea fondului de premiere la numărul de bonuri fiscale revendicate în termen de 30 de zile.

Se vor extrage un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului şi data emiterii bonului.

Extragerile vor fi organizate de Loteria Română şi sunt publice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net