Uite ce drepturi au elevii, din toamnă!
Ce drepturi şi ce îndatoriri au elevii. Asta stabileşte Statutul elevilor, primul document de acest tip elaborat în România după 1990. Acum este scris negru pe alb că şcolarii au o mulţime de drepturi, pentru care trebuie să găsească bunăvoinţă de la profesori. Click! vă prezintă cele mai importante prevederi din acest statut.
Câţi părinţi au întrebat de ce copilul lor a primit o notă mică, iar profesorul s-a grăbit să îi spună? Au dreptul legal la decontarea transportului dacă sunt navetişti sau locuiesc în gazdă, dar câţi elevi au primit banii înapoi imediat? Statutul elevului stabileşte drepturile elevului, dar şi îndatoririle sale.
- Drepturi educaţionale. Elevii beneficiază de acces gratuit la educaţie, în şcoli dotate cu mobilier adecvat vârstei, cu asistenţă medicală şi consiliere şcolară. Trebuie să aibă acces gratuit la biblioteca şcolii, în săli şi spaţii de sport, la computere conectate la Internet. Va fi sprijinit să se exprime liber, dacă nu încalcă drepturile celorlalţi, şi să protesteze dacă nu perturbă activitatea şcolii. Elevii nu pot fi obligaţi să participe la concursuri extraşcolare. Profesorii nu au voie să ”pedepsească” elevul cu absenţe nemotivate, dacă elevul este în clasă.
- Cum conteşti nota mică. Elevul şi părintele au dreptul de a cere justificarea unei note mici, iar profesorul trebuie să explice. În cazul în care profesorul nu vrea să răspundă, se va face cerere scrisă directorului şcolii care poate decide reevaluarea notei la o lucrare scrisă de alţi profesori. Decizia acestora va fi cea definitivă, exact ca la examene.
- Beneficii sociale. Elevii beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, iar cei orfani şi cu nevoi speciale sunt scutiţi de plată. Statul trebuie să deconteze 8 călătorii pe semestru ale elevilor care locuiesc în gazdă sau la internat. Şcolarii cu performanţe la nivel naţional şi internaţional trebuie să fie susţinuţi financiar de stat. Elevii vor avea tarife reduse cu 75% la teatru, muzee, concerte, operă, film şi manifestări culturale şi sportive.
- Ţinuta şi comportamentul la şcoală. Elevul trebuie să fie îmbrăcat decent şi să poarte însemnele şcolii unde studiază. Însă vestimentaţia şi lipsa însemnelor nu va fi motiv să nu fie primit la şcoală. Dacă elevul distruge ori deteriorează mobilierul va fi nevoit să plătească despăgubiri. Nu are voie să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, etnobotanice şi să participe la jocuri de noroc. Fără telefon mobil în clase, la ore! Fără violenţă, comportament jignitor, de intimidare sau discriminare.
- Sancţiuni. Elevii nu pot primi sancţiuni colective. Fapta gravă este însoţită de scăderea notei la Purtare, de către Consiliul Profesoral. La fiecare zece absenţe nejustificate pe semestru sau 10% absenţe la o disciplină, va fi scăzută nota la Purtare cu câte un punct.
«Vocea elevului trebuie să se facă auzită»
„Îmi doresc ca Statutul Elevului să contureze un cadru în care vocea elevului să se facă auzită cu adevărat în comunitatea şcolară. O voce informată, responsabilă, interesată să protejeze drepturile elevilor şi să crească, totodată, capacitatea tinerilor de a se implica în viaţa şcolii. Îmi doresc, de asemenea, ca elevii şi profesorii să aibă un dialog activ, sa devină parteneri pentru un bine comun, acela al elevului, pentru că şcoala este despre şi pentru elevi”, a declarat ministrul Mircea Dumitru.