Uite ce ne așteaptă de la 1 martie!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Ne așteptăm să onoreze promisiunile făcute în campania electorală. De la 1 martie, ar trebui să avem motive de bucurie. Bătrânii săraci ar putea primi mai mulți bani la pensie și să ia medicamente mai ieftine, taxa pe valoare adăugată ar trebui să dispară pentru lucrările din agricultură.

Vom avea mai mulți bani, din 1 martie? Asta se întreabă angajații din sănătate și vârstnicii cu pensii foarte mici.

Click! vă spune ce ar trebui să se întâmple de la 1 martie. Trebuie spus că sunt mai multe programe care ar trebui să înceapă, dar nu a fost promulgat încă bugetul pentru anul 2017 și sunt în așteptare: Programul Rabla, Programul Prima Casă, Prima mașină, Casa Verde etc.

Pensia minim garantată

PSD a promis că, de la 1 martie 2017, pensia minim garantată va crește de la 400 de lei, la 520 de lei.

Pensia minimă socială garantată, numită și indemnizație socială pentru pensionari, a fost instituită de Guvernul României pentru prima dată la 1 aprilie 2009, având atunci un cuantum de 300 de lei, iar de la 1 octombrie 2009 aceasta a devenit la 350 de lei. De la 1 aprilie 2009, de această pensie minimă au benificiat aproximativ 808.000 de persoane, din care 455.000 pensionari din sistemul public și 353.000 pensionari agricultori. Conform legii, doar cei care au minim 10 ani vechime în cadrul muncii pot beneficia de această pensie, jurnaliştii găsind în februarie 2016 o femeie care avea doar 3 lei pensie.

Sporuri în sănătate

Angajaţii din sistemul de sănătate, de la cei de la UPU până la cei din arhiva spitalului, ar trebui să primească, începând cu data de 1 martie 2017, sporuri ce pot ajunge până la 85% din salariul de bază, însă măsura nu poate fi aplicată pentru moment, deoarece bugetul adoptat de guvern şi votat de Parlament nu a fost promulgat încă. Noile sporuri, al căror cuantum este stabilit şi el prin proiectul de hotărâre, la fel şi condiţiile de acordare.

Medicamente ieftine

De la 1 martie, peste 100 de medicamente esenţiale, dar şi vaccinuri care ies de sub patent ar putea dispărea din piaţă după ce Guvernul a decis să aplice o decizie prin care preţul la doctoriile eliberate cu reţetă scade cu 35%.

TVA 0% la vânzarea caselor

PSD a promis in campania electorală că, în luna martie a anului 2017, va scuti de TVA vânzarea locuințelor, vânzarea de spațiu publicitar și materiile prime din agricultură.

De la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, cetăţenii pot cumpăra locuinţe noi, a căror valoare nu depăşeşte 450.000 de lei, cu o cotă redusă de TVA de 5%, în anumite condiţii. Prevederea exista şi până la finalul anului trecut, dar limita maximă pentru care se aplica o cotă redusă de TVA era stabilită la 380.000 de lei. În ultimii ani, sectorul imobiliar din România s-a axat pe vânzarea proprietăţilor mai ieftine de 380.000 de lei (plafonul întâlnit până la 31 decembrie 2015, acum e 450.000 de lei), majoritatea clienţilor dorind să evite aplicarea cotei standard de TVA de 24% (care acum este de 20%). Totodată, dezvoltatorii imobiliari au proiectat, construit şi vândut din ce în ce mai multe proprietăţi la care se aplică doar 5% TVA.

Impozite de 1% pentru IMM-uri

PSD a promis ca, de la 1 martie 2017, impozitul pentru microintreprinderi va scade de la 2% la 1%. Practic, firma care are intre 1 si 9 angajati va plati impozit pe cifra de afaceri de 1%.

De la inceputul anului 2016, regimul fiscal aplicabil microintreprinderilor a fost modificat semnificativ. Plafonul de încadrare în acest sistem de impunere este acum de 100.000 de euro, în timp ce cota de impozitare variază intre 1 si 3%. Totul depinde de existenta angajatilor si de numarul acestora.

Consultații medicale simplificate

PSD a promis, în campania electorală, că va desfiiința Comisiile de Specialitate din Sănătate care aprobă accesul pacientilor la tratamentul necesar incepand cu data de 1 martie 2017.

  • În acest moment, pacientul, cu bilet de trimitere de la medicul de familie şi cardul de sănătate, se va prezenta pentru consultaţie şi evaluare la un medic specialist din unul dintre centrele desemnate din ţară.
  • În urmă evaluării, dacă acesta corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii, pacientul va primi voucherul pentru investigaţiile necesare la dosarul de aprobare.
  • Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigaţii necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului.
  • Rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant care, dacă în urmă investigaţiilor stabileşte că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului şi îl înmânează pacientului.
  • Pacientul va depune dosarul la casă de asigurări cu care se află în relaţie contractuală medicul curant
  • Casă de asigurări judeţeană va transmite dosarul la CNAS
  • Comisia de specialitate din cadrul CNAS analizează dosarul şi transmite decizia casei de asigurări unde a fost depus dosarul de către pacient
  • Casă de asigurări judeţeană va transmite pacientului decizia comisiei CNAS.
  • În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripţia medicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net