Uite cum alegi bona perfectă pentru copilul tău
Alegerea unei bone pentru copil este o sarcină care dă bătaie de cap multor părinţi, pentru că nu este un lucru uşor să găseşti o persoană de încredere pe mâna căreia să îţi laşi micuţul. Iată la ce să fii atent când cauţi pe cineva care să aibă grijă de copil cât timp tu eşti plecată la serviciu!
Familiile solicită un anumit tip de bonă, un anumit profil cu disponibilitate pentru un anumit program, pentru un anumit loc sau un anumit buget alocat. Se analizează vârsta, studiile, cum să arate (îngrijită, agilă), aptitudini, experienţă în lucrul cu copiii, referinţe. Experienţa maternală este un plus dar nu este suficientă. Practic, agenţia prezintă oferta de muncă şi părintele alege. În final este decizia părintelui şi tot el este cel care trebuie să stabilească regulile cu bona, să se înţeleagă cu ea. Dacă nu există compatibilitate între familie/copil şi bonă se reia procesul de recrutare. De obicei, agenţiile păstrează doar bonele care au primit recomandări şi evaluări bune, astfel încât o să ai siguranţa că nu vei alege o începătoare.
Cum să evitaţi situaţiile neplăcute
Foarte importantă este semnarea unui contract cu bona căreia îi lăsaţi în îngrijire copilul pentru ca ea să poată fi trasă la răspundere.În act trebuie să apară prevederile articolului 197 din Codul Penal, pe care dădaca să şi-l asume - articol care spune că riscă să facă puşcărie dacă în vreun fel supune la rele tratamente copilul.De asemenea, asiguraţi-vă că femeia are toate analizele la zi. Iar dacă aveţi posibilitatea montaţi un sistem de supraveghere video, discret, într-un loc în care nu poate fi depistat.
Trucuri pentru alegerea bonei:
- Ia şi copilul cu tine. Dacă cel mic cade sau vorbeşte cu viitoarea bonă, iar aceasta nu schiţează niciun gest, treci la următoarea.
- Întreab-o despre filme, telenovele sau dacă îi place să bea cafea sau să vorbeacă cu prietenele. Astfel vei vedea dacă mai are timp şi de copil.
- Verifică dacă este educată. Bona este un amestec între educatoare, nutriţionistă, asistent medical, aşadar trebuie să ştie să acorde primul ajutor, să vorbească cu copilul, să prezinte dovada unei testări psihologice. Dacă bona vorbeşte mai mult decât tine sau te pune la punct cu regulile ei, din nou gândeşte-te dacă nu ar fi indicat să mai vezi şi alte persoane.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească bona perfectă?
Să fie sănătoasă fizic şi psihic; Să nu aibă probleme cu legea; Să aibă bune referinţe sau recomandări; Să fie educată; Să provină dintr-un mediu social decent; Să nu aibă tulburări de personalitate, de atenţie sau memorie; Să aibă cunoştinţe despre acordarea primului ajutor; Să fie disponibilă la program prelungit; Să aibă experienţă în creşterea şi educarea copiilor; Să fie nefumătoare; să fie blândă, iubitoare, veselă, dinamică; Să facă menajul copilului; Să prezinte disponibilitate pentru a pleca în concediu cu cpărinţii şi copilul acestora; Să prezinte încredere.