Uite cum alegi cea mai bună îngheţată!

Ultima actualizare:

    Trebuie ştiut faptul că primul ingredient care apare pe etichetă se regăseşte în cantitatea cea mai mare
Trebuie ştiut faptul că primul ingredient care apare pe etichetă se regăseşte în cantitatea cea mai mare

Cu alune, cu fistic, fructe de pădure, vanilie sau ciocolată, îngheţata este unul dintre cele mai căutate şi apreciate deserturi de vară. De multe ori însă, nu alegem cele mai sănătoase produse, riscând afecţuni grave. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune la ce să fim atenţi atunci când cumpărăm îngheţata.

Atenţie la ingrediente!

Trebuie ştiut faptul că primul ingredient care apare pe etichetă se regăseşte în cantitatea cea mai mare. Zahărul este unul dintre acestea. Este recomandat să consumăm pe zi nu mai mult de 40 de grame de zahăr. Deci, când mâncăm îngheţată, trebuie să ştim că vom depăşi cu mult această cantitate.

Nocivi sunt şi coloranţii: carminul, care se extrage dintr-o insectă dar şi cantitatea mare de caroten, care nu este indicată mai ales în cazul fumătorilor. Aromele, pe de altă parte, pot fi uneori chiar mai periculoase decât E-urile!

Şi laptele praf este unul dintre ingredientele care se regăsesc în îngheţată. Mulţi dintre noi avem impresia că laptele praf, conţinând calciu, este benefic sănătăţii. Total greşit! Laptele praf este un lapte degradat, iar calciul se regăseşte într-o formă care nu poate fi asimilată de organism.

Cum mâncăm corect îngheţata?

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă să consumăm pe săptămână în jurul a 100 de grame de îngheţată. Asta, cu condiţia ca aceasta să fie fabricată din ingrediente precum frişcă, ou, unt, lapte.

Pe de altă parte, trebuie ştiut faptul că îngheţata se mănâncă cu linguriţa, în porţii mici pe care le ţinem în gură până se topesc. Dacă muşcăm din îngheţată fără a aştepta să se topească în gură, temperatura corpului nostru scade brusc, iar acest lucru impiedică digestia, inflamează amigdalele şi dezechilibrează întregul metabolism.

Temperatura foarte scăzută este un şoc pe care organismul îl resimte din plin.

Nu sunt recomandate produsele light

Îngheţata light nu are grăsimi, dar lipsa acestora este suplinită cu adaosuri de zaharuri şi îndulcitori. Deci, scăpăm de grăsimi, dar dăm peste alte ingrediente nocive. Este recomandat să nu consumăm produse light, ci produse normale, într-o cantitate moderată.

Nu cumpăra îngheţată de pe stradă!

Îngheţata care se vinde la colţ de stradă nu prezintă siguranţă. În primul rând, puţini comercianţi afişează la vedere ingredientele produsului.

În al doilea rând, aparatul de preparat îngheţata poate ridica mari probleme de igienă. De unde ştim că a fost dezinfectat şi curăţat în interior?

Pe stradă este praf, sunt impurităţi şi microbi care ar putea contamina atât aparatul cat şi îngheţata. Mai mult, poate vânzătorul nu s-a spălat pe mâini, poate atinge cornetul de îngheţată cu aceeaşi mână cu care manipulează banii.

Îngheţata nu se decongelează!

Când cumpărăm îngheţată, trebuie să privim cu mare atenţie produsul. Dacă la suprafaţă observăm cristale sau o peliculă fină de gheaţă, înseamnă că acesta a fost decongelat şi recongelat.

Astfel, odată întrerupt lanţul de frig, îngheţata se poate altera sau poate fi infestată cu microbi. Pe de altă parte, în urma procesului de decongelare şi recongelare apa se separă de grăsimi, iar îngheţata nu va mai fi cremoasă.

Reţeta specialistului: îngheţată de iaurt

Cea mai bună îngheţată este cea pregătită acasă, din ingrediente cât mai naturale. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă o reţetă de iaurt îngheţat.

Avem nevoie de iaurt peste care se adaugă cubuleţe mici de măr cu tot cu coajă şi un alt fruct dulce, tăiat tot în cubuleţe mici. Se poate adauga puţină sfeclă roşie pentru a da culoare.

Compoziţia se amestecă într-un blender până devine cremoasă şi omogenă. Apoi, se introduce la congelator, la o temperatură de - 180 Celsius.

«Îngheţata nu ne răcoreşte!» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Toată lumea crede că, dacă mănânci îngheţată, te răcoreşti. Total greşit! Corpul nostru funcţionează la o temperatură de 36,5 grade celsius. În momentul în care consumăm un aliment extrem de rece, organismul tinde să-şi crească temperatura pentru a contracara frigul interior la care este brusc expus.

Temperatura centrală este dezechilibrată iar organismul luptă pentru a readuce acel echilibrul termic normal. Deci, va produce mult mai multă căldură. Acesta este motivul pentru care este recomandat ca vara să consumăm lichide calde care stimulează organismul să-şi coboare temperatura.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
sua drapel steag jpeg
adolescenti jpg
1280px Romania 1913 1916 jfif
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
tsunami  jpg
9 george washington shutterstock 423235858 jpg jpeg
casierie banca jpeg
mosmon baia mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net