Uite cum arată Catedrala Mânturii Neamului după șase ani de lucrări

Ultima actualizare:

    Patriarhia a anunțat că 70 la sută Catedrala Mântuirii Neamului, din cea mai mare biserică din România este gata
Patriarhia a anunțat că 70 la sută Catedrala Mântuirii Neamului, din cea mai mare biserică din România este gata

Patriarhia Română a făcut bilanțul celor șase ani de lucrări la cel mai mare șantier din România, Catedrala Mântuirii Neamului. În acest moment a fost realizată 70 la sută din construcție, care este programată a fi terminată pe 1 Decembrie 2018, când este programată sfințirea altarului și când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, certificatul de naștere al statului român. Până atunci va fi pictată doar catapeteasma iar restul bisericii urmează a fi ”împodobit până în 2024.

Imensa construcție are o lungime de 126 de metri, o lățime maximă de 67 de metri, o înălțime de 120 de metri și va avea ”forma de corabie cu catarg în formă de cruce”după cum precizează textele bisericii. Ca model au fost folosite Catedrala ortodoxă din Timișoara și Catedrala Națională din capitala SUA, Washington. Biserica este situată pe un teren de 110.000 mp pe Dealul Arsenalului, lângă Casa Poporului. În prezent 250 de muncitori lucrează în trei schimburi pe șantier și efectuează operații la arcele și balcoanele acoperișului, între cotele 27.00 de metri și 40.00 de metri. Potrivit programării inițiale, care până acum a fost ”literă de evanghelie”, la sfârșitul anului trebuie terminată toată clădirea până la cota 45.00 de metri.

Catedrala va avea accesul principal pe latura de vest, dinspre str. Izvor. În interior vor fi realizate spații pentru găzduirea pe scaune a 1000 de persoane. La înălțimea de 56.00 de metri, în jurul cupolei turlei principale, va fi realizat un circuit interior și exterior de culoare și treceri pentru a ppermite enoriașilor să privească de sus Capitala. Accesul în această zonă se va putea face fie pe scări, fie prin intermediul a opt ascensoare. În subteran, vor fi amenajate printre altele: o gigantică parcare subterană pe două niveluri, un muzeu al creștinismului românesc, spații de conferințe, magazine pentru cărți și obiecte bisericești . În fața catedralei va fi un parc cu o suprafață de cinci hectare și vor fi construite mai multe spații anexă, pentru cazarea și hrana pelerinilor, pentru activități medicale și culturale

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net