Uite cum faci cea mai bună cafea!
Oricine poate face o ceaşcă de cafea bună. Ingredientele precum şi echipamentele care să facă posibilă aceasta nu sunt greu de găsit. Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să ţi le aminteşti când te apuci de prepararea cafelei.
Secretul preparării unei cafele perfecte constă în mai mulţi factori. În primul rând trebuie ştiut că o cafea bună este pregătită într-un vas adecvat.
Este foarte important ca ibricul să fie perfect curăţat. Înainte de a pune apa la fiert, ibricul trebuie curăţat în detaliu.
Clătiţi bine recipientul pentru a fi siguri că nu rămân substanţe pentru curăţat în apa în care fierbeţi cafeaua.
Cumpăraţi cafea boabe!
Pasul cel mai important în pregătirea cafelei perfecte îl reprezintă boabele.
Dacă vreţi ca totul să decurgă bine, aruncaţi cafeaua măcinată şi cumpăraţi cafea boabe. Bineînţeles, trebuie să cumpăraţi şi o maşină de râşnit cafeaua.
În timpul măcinării, cafeaua eliberează cea mai mare parte din aroma sa.
Astfel, cafeaua măcinată ambalată este decât o pală umbră a cafelei preparate imediat după măcinare.
Ca să vă bucuraţi cu adevărat de puterea aromei trebuie să puneţi apa la fiert, iar cu câteva momente înainte ca aceasta să fiarbă trebuie să începeţi să măcinaţi cantitatea de cafea pe care doriţi să o preparaţi.
După ce apa dă în clocot, stingeţi focul şi începeţi să adăugaţi cafeaua mestecând uşor pentru a omogeniza compoziţia.
Folosiţi apă proaspătă!
Una dintre cele mai mari greşeli pe care majoritatea dintre cei care îşi prepară cafeaua acasă este aceea că folosesc apă de la robinet.
Acest lucru este aboslut fatal pentru gustul final al băuturii. Apa de la robinet conţine foarte mult clor.
Acesta alterează gustul cafelei, iar ceea ce beţi într-un final este un amestec de clor cu gust de cafea.
Folosiţi apă plată îmbuteliată. Aceasta nu conţine clor, iar nitraţii nu alterează gustul cafelei.
În acelaşi timp trebuie menţionat că în cele mai multe cazuri în apa de la robinet se mai găsesc o grămadă de alţi compuşi care alterează gustul şi mai mult, aceasta având un gust mai mult metalic.
«Cumpăraţi cafea ambalată şi de la firme renumite»
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Cafeaua trebuie cumpărată ambalată şi de la firme producătoare renumite.
Motivul? Cafeaua vărsată poate fi contaminată cu aflatoxine - substanţe cancerigene care pot îmbolnăvi ficatul.
De asemenea, cafeaua vărsată poate conţine cadmiu sau cupru.
Mai mult, ar trebui să ne ferim de cafeaua măcinată care se vinde la vrac pentru că aceasta este foarte uşor de falsificat: în loc de cafea, riscăm să consumăm năut, fasole prăjită sau coji de cafea prăjite.