Uite cum să faci economie la gaze şi curent electric!

Ultima actualizare:

Găteşte pentru mai multe zile - ca să economiseşti gazele găteşte în aşa fel încât mâncarea să-ţi ajungă pentru maximum trei zile.

Nu folosi aragazul ca să încălzeşti locuinţa - în sezonul rece, pentru a face economie la căldură, unele persoane îşi încălzesc locuinţa folosind toate cele patru ochiuri ale aragazului pe care le lasă deschise şi câte o zi întreagă. În acest fel se încarcă factura la gaze naturale.

Nu mai punem la socoteală faptul că este periculos pentru sănătate să înhalezi o cantitate atât de mare de gaze.

Atenţie când şi cum foloseşti cuptorul - găteşte mâncarea în aşa fel încât să nu trebuiască să foloseşti şi aragazul şi cuptorul în acelaşi timp. Găteşte ori numai la aragaz, ori numai la cuptor.

Închide lumina când pleci din cameră - nu are rost să laşi becurile aprinse dacă nu mai stai în camera respectivă. Consumi energie electrică degeaba.

Alege produse de categorie A de energie- cumpără electrocasnice care consumă puţină energie electrică. Chiar dacă acestea costă mai mult, cu timpul îţi vei amortiza cheltuielile.

Nu te încălzi cu aparatul de aer condiţionat- dacă ai impresia că la tine în casă este frig, în nici un caz nu încălzi camerele folosind aparatul de aer condiţionat. Acesta consumă foarte multă energie, iar factura la lumină îţi va goli buzunarele.

Foloseşte becuri economice - becurile cu incandescenţă consum foarte mult curent electric faţă de cele economice şi se ard mult mai repede decât acestea.

Becul fluorescent consumă de 4-5 ori mai puţin curent electric deci factura ta la lumină va fi mult mai mică.

Spală la maşina de spălat o dată pe săptămână- evită să speli foarte des la maşina de spălat pentru a face economie la curent electric. Aşteaptă până se adună mai multe haine şi spală-le pe toate o singură dată. Dacă ai rufe albe, acestea trebuie sortate şi spălate separat.

Nu ţine uşa frigiderului deschisă - cu cât ţii uşa la frigider mai mult timp deschisă, cu atât frigiderul va consuma mai multă energie pentru a răci aerul cald care pătrunde din exterior. Uşa frigiderului trebuie să fie închisă etanş. Verifică din când în când dacă garnitura care asigură închiderea etanşă se află la locul ei, în poziţie corectă.

Persoanele cu venituri mici vor primi ajutoare de la stat

Energia electrică s-a majorat la 1 ianuarie cu 10%, iar de la 1 aprilie cu încă 2%. Şi asta nu este tot. Şi gazele ne vor arde la buzunare! Au fost anunţate deja scumpiri de 10% care vor fi introduse în factură în două tranşe. Astfel, tarifele pentru consumatorii casnici cresc din iulie cu 8% şi din octombrie cu 2%. Pentru că ştiu că facturile vor fi uriaşe, guvernanţii promit să ia măsuri. În sensul că se gândesc serios să le acorde ajutoare persoanelor cu venituri mici.

Cât consumă electrocasnicele în stand-by

Testele efectuate de experţi arată că valoarea consumului ascuns este de 5 euro pentru fiecare aparat (televizor, calculator, combină) lăsat în stand- by. Dacă adăugăm radioul sau cuptorul cu microunde, atunci totalul poate să ajungă la 75 de euro anual. Potrivit unui studiu International Consumer Research&Testing totalul pentru toate aparatele din casă pe care le laşi în stand-by este de 500 de kwh/an.

Scoate din priză electrocasnicele când nu le foloseşti! Chiar dacă este vorba despre cantităţi mici, în timp va trebui să scoţi mai mulţi bani din buzunar când plăteşti factura.

Floseşte prelungitoare cu butoane on-off! Foloseşte prelungitoare cu butoane on-off care îţi permit să închizi accesul la curent chiar dacă laşi aparatura electrică sau electronică în priză. În felul acesta este mult mai uşor să reduci consumul de curent, fără a mai fi nevoie să scoţi aparatele, pe rând, din priză.

Iată cât consumă pe an aparatele care stau în stand-by:Telefon fără fir: 7 kwh/anCafetieră: 13 kwh/anCeas cu radio: 15 kwh/anRadio: 15 kwh/anComputer: 43 kwh/anTelevizor: 48 kwh/anBoiler de bucătărie: 142 kwh/an

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net