Un bărbat și-a incendiat soția, după ce a sunat la 112 și a nu a fost luat în seamă

Ultima actualizare:

Un caz șocant de violență domestică a scos la iveală mai multe probleme ale sistemului român de dispecerat, în speță a liniei de urgență 112. Un bărbat a sunat la 112 și a amenințat că își va omorî soția, însă dispecerul i-a închis telefonul în nas. Ulterior, agresorul și-a incendiat soția, iar femeia s-a ales cu arsuri pe 40% din suprafața corpului. 

Un bărbat a sunat la 112 și a amenințat că își va omorî soția Foto: Arhivă
Un bărbat a sunat la 112 și a amenințat că își va omorî soția Foto: Arhivă

Un bărbat de 49 de ani din județul Bacău a fost trimis în judecată sub acuzația de tentativă de omor calificat, fiind acuzat că și-a incendiat soția. Deși ancheta vizează doar cazul de violență domestică a agresorului, aceasta a scos la iveală și faptul că tragedia s-a petrecut după apeluri repetate la 112, care nu au fost luate în seamă de dispecer.

Cum s-a petrecut tragedia

Cazul s-a petrecut în comuna Dofteana, în vara anului trecut, pe 30 iulie. O femeie din localitate, bănuindu-și soțul că ar întreține relații sexuale cu cele două fiice, l-a confruntat pe acesta. Discuțiile au degenerat și, pentru a evita urmările unui scandal, femeia s-a încuiat într-o cameră a locuinței. 

Bărbatul a intrat peste ea, spărgând ușa, și i-a cerut să părăsească locuința. Femeia a făcut întocmai, însă soțul s-a răzgândit și a sunat la 112 pentru a chema un echipaj de poliție pe motiv că soția îl părăsește.

Fiind întrebat de dispecerul 112 care este motivul solicitării, el a invocat un caz de „abandon de familie”. Operatorul a redirecționat apelul către dispeceratul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Bacău. 

Bărbatul a invocat din nou „abandonul de familie”, mai exact, că soția sa „pleacă fără motiv cu tot cu bagaje, fără a fi bătută”. Dispecerul i-a spus bărbatului că pentru un astfel de caz trebuie să se deplaseze a doua zi la sediul poliției pentru a depune plângere.

Răspunsul l-a înfuriat pe bărbat, care s-a răstit la dispecerul Poliției: „Domnule, veniți încoace sau nu veniți? Sau o omor acum?”.  Telefonul i-a fost închis în nas, după ce agresorul a amenințat cu o crimă.

Următoarele apeluri la 112

După ce i-a fost închis în nas telefonul, bărbatul de 49 de ani a sunat din nou și-a exprimat nemulțumirea. Dispecerul i-a răspuns zeflemitor că „să aibă răbdare că o să ajungă cineva”. Al treilea apel la 112 a fost dat chiar de soția bărbatului, aceasta solicitând intervenția unui echipaj de poliție.

Victima a anunțat că soțul ei face scandal și nu o lasă să plece la mama sa. La scurt timp după ce a sunat la 112, femeia a fost luată cu forța de soț și dusă într-o anexă a locuinței, cu tot cu bagaje. Acolo bărbatul a stropit-o cu benzină și apoi i-a dat foc cu bricheta. Cuprinsă de flăcări, femeia a fugit în drum, unde o vecină a ajutat-o să stingă focul.

Soția incendiată, cu arsuri pe 40% din suprafața corpului

După ce femeia a fost incendiată, la fața locului a ajuns și un echipaj de poliție, în cele din urmă. Victima a fost transportată inițial la spitalul din Onești, apoi la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Cu arsuri de gradele doi și trei pe 40% din suprafața corpului, femeia a fost transferată ulterior la Spitalul Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, unde a fost internată la terapie intensivă timp de o lună. 

Concluziile medico-legale au arătat că leziunile suferite în urma incendierii i-au pus în pericol viața femeii. Agresorul a fost arestat preventiv și trimis în judecată sub acuzația de tentativă de omor.

Bărbatul neagă că și-ar fi incendiat soția

Acesta și-a negat faptele în fața procurorilor și a instanței, susținând că soția ar fi luat foc accidental, după ce ar fi incendiat doar bagajul. Procesul urmează să înceapă la Tribunalul Bacău pe 18 ianuarie. Ancheta procurorilor a vizat doar faptele de violență ale bărbatului însă, nu și modul defectuos în care au fost gestionate apelurile la 112.

Cum i-a închis dispecerul telefonul în nas agresorului, deși acesta a amenințat că va face o crimă

Dialogul dintre apelant și polițistul-dispecer este relatat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, care au instrumentat ancheta în acest caz, și redat în hotărârea instanței care a judecat arestarea bărbatului.

 „Dispecerul i-a răspuns că tocmai i-a explicat faptul că pentru astfel de motive, respectiv părăsirea domiciliului conjugal de către un soț, nu se impune deplasarea unui echipaj de poliție și că nu este cazul să reacționeze așa – dacă atât îl duce pe inculpat mintea – referitor la amenințarea acestuia că își va ucide soția.

Dispecerul i-a precizat inculpatului că acesta a sunat la 112, dar să se deplaseze la postul de poliție, întrebând care este urgența și că nu este problema sa, a dispecerului. Inculpatul, nemulțumit de răspunsul primit, a precizat: «Foarte bine, domnule! Gata! Acuma fac o crimă»”. După ce bărbatul a terminat de spus că va face o crimă, convorbirea la 112 s-a întrerupt. Dispecerul IPJ Bacău a închis telefonul”, se arată în anchetă, potrivit libertatea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
sat pixabay jpg
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
gelu duminica poveste de viata jpg
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net