Un britanic stabilit în Transilvania produce dezinfectant pentru mâini în gospodarie
Un britanic de 68 de ani stabilit în Saschiz, o localitate din Mureș, a început să producă dezinfectant pentru mâini, când a aflat că la farmacia din sat stocurile sunt epuizate. Făcut după rețeta OMS, dezinfectantul este împărțit localnicilor și cadrelor medicale.
”Afacerea” se face în familie: bărbatul se ocupă cu distilarea alcoolului, iar soția sa amestecă ingredientele cu grijă, după rețeta făcută publică chiar de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ideea i-a venit în urmă cu aproximativ 10 zile, când au început să apară știri privind dispariția dezinfectanților de pe piață, în mai multe țări. Momentul a coincis cu faptul că a găsit rețeta pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății și așa s-a apucat de producție. Jim Turnbull spune că tot dezinfectantul pe care îl obține în curtea sa îl donează apoi comunității, celor aflați în izolare și, mai ales, cadrelor medicale care îi supraveghează, anunță ziare.com.
Cine este Jim Turnbull
Jim Turnbull s-a născut în Scoția, și-a construit în Regatul Unit o carieră în dezvoltare rurală pe plan internațional și a început să vină în România încă din 2002. ”Am înființat o companie în Regatul Unit în 2009 pentru a atrage investiții de impact pentru întreprinderea socială pe care am fondat-o apoi în Saschiz, în 2010”, povestește britanicul pentru ziare.com. Întreprinderea sa poartă numele Transylvania Food Company (în online pivnitabunicii.com) și produce gemuri, siropuri, dar și miere polifloră. Anul trecut, însă, și-a optimizat mica întreprindere și pentru producția de gin din flori de soc.
De la gin la dezinfectant
Așa i-a venit ideea cu dezinfectantul. Un produs secundar folosit la fabricarea ginului este distilat din nou, rezultatul fiind un dezinfectant de 93% alc/vol. ”Dezinfectantul trebuie să fie cu mult peste 70% pentru a fi eficient, așa că palinca obișnuită nu e suficient de puternică”, spune britanicul din Saschiz.
”Suntem o companie alimentară, așa că nu avem licență să vindem dezinfectanți, însă oamenii din comunitatea noastră au nevoie de acest produs, iar de aici decizia de a distribui gratuit dezinfectantul a venit foarte ușor. Vineri am distribuit 80 de sticle de dezinfectant de 300 de ml”, spune Jim Turnbull.
Produce 50 de sticle pe zi
Jim Turnbull și-a petrecut week-end-ul trecut distiland pentru a obține alcoolul, astfel că în acest moment poate produce în jur de 50 de sticle pe zi, dacă are toate ingredientele. ”Cât timp vom continuă? Criză abia acum începe, așa că presupun că vom face acest lucru o perioada lungă de acum încolo”, spune Jim, menționând însă că nu va putea distribui mai departe de Saschiz, pentru că nu poate produce mai mult cu echipamentul de care dispune.
Citeşte şi:
Cum ne putem proteja de infecţia cu coronavirus la cumpărături. Ghid oficial