Un fost luptător în Legiunea Străină vrea să fie primar în România. Are o avere uriașă

Ultima actualizare:

Este unul dintre cei mai bogați candidați la alegerile locale, proprietar a aproape 100 de terenuri și imobile. Deține, totodată, 10 kilograme de aur în lingouri, iar veniturile lui în 2023 au depășit un milion de euro. Horațiu Potra candidează pentru funcția de primar în Mediaș și pentru funcția de consilier județean la Consiliul Județean Sibiu.

Cine este Horațiu Potra

Horațiu Potra candidează pentru funcția de primar în Mediaș. Foto: captură Facebook/Horațiu Potra
Horațiu Potra candidează pentru funcția de primar în Mediaș. Foto: captură Facebook/Horațiu Potra

În vârstă de 54 de ani, născut la Mediaş, Horațiu Potra a activat o perioadă în Legiunea Străină Franceză. Ulterior, a lucrat timp de mai mulți ani în Asia și Africa ca bodyguard sau instructor militar în Qatar, Republica Centrafricană, Ciad, Sierra Leone, Congo etc.

În Africa a avut un rol important. El a răspuns de securitatea minelor controlate de miliardarul australian de origine română Frank Timiș.

Potra ar fi fost rănit de opt ori și luat prizonier de două ori în diferite misiuni la care a participat.

Numele său a fost legat de cel al mercenarilor Wagner în conflictele din Africa, într-o anchetă Deutsche Welle publicată în ianuarie 2023 cu titlul ”Luptă mercenari albi în conflictul din Congo?”, arată G4Media.

Horațiu Potra a activat în Legiunea Străină. Foto: Facebook/Horațiu Potra
Horațiu Potra a activat în Legiunea Străină. Foto: Facebook/Horațiu Potra

În România, Potra a fost implicat într-un dosar penal în anul 2020. Atunci, directorul general Romgaz din acea perioadă, Adrian Volintiru, a depus plângere împotriva lui pentru amenințare. Potra îi trimisese următorul mesaj:

„Buna ziua domnul Director, va dorim noroc in afaceri cat si pe postul ocupat politic. Ai uitat regula, cand traiesti bine, trebuie sa inapoiezi ceva. Nu respecti ce promiti, ai uitat cine te-a pus acolo. O sa-ti aducem aminte rapid! Speram ca-ti place padurea din Bazna sau Blajel la fel cum iti plac femeile. O sa facem o plimbare sa te familiarizezi, sunt locuri ascunse greu de accesat! Fi intelept, profita de piscina hotelului vecin Expro si nu ne pune sa ne deplasam in Transilvania ca-i de rau pentru tine si cei dragi! Succes!”, precizează sursa citată.

În august 2020, Potra a fost trimis în judecată, dar, în timpul procesului, Volintiru și-a retras plângerea și dosarul a fost închis.

Averea lui Horațiu Potra

Din declarație de avere depusă de Potra în calitate de candidat la Primăria Mediaș și pentru funcția de consilier județean la Consiliul Județean Sibiu reiese că acesta deține 68 de terenuri intravilane și extravilane, aproape toate în cotă unică, dobândite prin cumpărare între 2002 și 2023. Acestea sunt situate în județele Sibiu și Cluj, o parte fiind arabile și păduri.

Potra a mai enumerat 28 de apartamente, spații comerciale și case de locuit achiziționate între 2003 și 2023, al căror amplasament nu este menționat. Cea mai mare suprafață – 832 de mp – o are o casă cumpărată anul trecut.

La capitolul autoturisme apar un Mercedes fabricat în 2016 și un Volkswagen din 1981, iar la bijuterii – ”Lingouri de aur 10 kg”, dobândite în 2015 și 2016 și evaluate la 3,58 milioane lei.

Totodată, candidatul are 14 conturi și depozite care conțin 516.450 dolari, 254.154 euro, 196.659 lei și 104 lire sterline. Pe lângă alte venituri, Potra a încasat în 2023 1,15 milioane euro din ”pregătire fizică și antrenament de specialitate”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lidia fecioru png
Banner Carmen Harra
carte pexels jpg
problema jpg
viroza si gripa foto pexels jpg
image png
jessica waite jpg
california palmieri istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net