Un transsexual din Cluj l-a dat în judecată pe Emil Boc și acuză că este umilit. Primăria refuză să îi elibereze acte de bărbat

Ultima actualizare:

Un bărbat transgender cu dublă cetățenie română și britanică a acționat în judecată Primăria Cluj și pe Emil Boc pentru că refuză să îi elibereze acte noi, potrivite sexului și înfățișări pe care le are în prezent. Arian Mirzarafie-Ahi a trecut printr-un proces de schimbare de sex, iar acum acuză autoritățile române din Cluj că îl umilesc, scrie Știri de Cluj.

image

Arian Mirzarafie-Ahi a depus o acțiune la Judecătoria Sectorului 6 București, împotriva Direcției Evidența Persoanelor Cluj, serviciul Stare civilă, împotriva Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (D.E.P.A.B.D.) și împotriva Municipiului Cluj, reprezentat de Primarul Emil Boc. Bărbatul a recurs la justiție după ce s-a lovit de un refuz ferm al autorităților din Cluj de a e-i emite acte noi din care să reiasă că acum este bărbat și are alt nume.

În luna iunie a anului 2020, în faţa instanţei de judecată din Marea Britanie, Arian a obținut Gender Recognition Certificate - documentul care confirmă identitatea de gen masculină în toate înregistrările despre identitatea sa. Aceste acte confirmă faptul că Arian a parcurs toți pașii medicali și legali care se impun în Marea Britanie în vederea schimbărilor actelor. Documentele au fost eliberate înainte de finalizarea Brexit, potrivit Știri de Cluj.

Omul se plânge că autoritățile române au refuzat să îi recunoască noul statut civil și i-au solicitat să urmeze și procedurile românești de recunoaștere a identității de gen - proceduri care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Arian Mirzarafie-Ahi a devenit bărbat în acte în 2017

În 2008, Arian se mută împreună cu părinții lui în Marea Britanie, unde obține cetățenia britanică, iar 9 ani mai târziu, în februarie 2017 își schimbă numele și genul din feminin în masculin în Marea Britanie, prin procedura Deed Poll. În acelaşi an, autorităţile britanice i-au pus noul prenume, ”Arian”, în paşaportul britanic și în permisul de conducere care este folosit de facto ca act de identitate în Marea Britanie.

În 2020, Arian Mirzarafie-Ahi obține şi Gender Recognition Certificate, ultima procedură juridică din Marea Britanie, în faţa instanţei de judecată, care confirmă identitatea de gen masculină în toate înregistrările despre identitatea lui Arian.

Un an mai târziu, Arian Mirzarafie-Ahi s-a adresat Direcției pentru Evidenţa Persoanelor Cluj, Serviciul Stare civilă solicitând modificarea prenumelui, a CNP-ului care arată că este de sex masculin.

Scandalul a început o dată cu răspunsul negativ pe care Arain l-a primit din partea autorităților locale din Cluj, moment în care bărbatul a decis să se adreseze justiției.

Anul trecut, Judecătoria Sectorului 6 București, a decis să trimită întrebări preliminare Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), considerând că refuzul României de a echivala modificarea statutul civil legal al lui Arian în Regatul Unit poate încălca normele UE, inclusiv regulile privind libera circulație și cetățenia UE.

Răspunsul Primăriei Cluj

Primăria Cluj-Napoca susține că legea din România prevede că schimbările cerute se pot face numai prin decizii ale instanțelor românești.

”În conformitate cu prevederile art. 1 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, actele de stare civilă se întocmesc în interesul statului şi al persoanei.

Prin acţiunea introductivă, reclamantul a solicitat instanţei să dispună schimbarea menţiunii referitoare la sexul înscris în actul de stare civilă, şi anume din sex feminin în sex masculin, încuviinţarea schimbării prenumelui din Ariana în Arian, a codului numeric personal şi efectuarea menţiunilor corespunzătoare, precum şi eliberarea certificatului de naştere cu noile modificări.

În urma verificărilor efectuate, în registrele de stare civilă ale municipiului Cluj-Napoca a fost înregistrat actul de naştere nr.3029/07.09.1992 privind pe Mirzarafie-Ahi Ariana.

Referitor la solicitările reclamantului, menţionăm faptul că după operarea menţiunii de schimbare a sexului, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, Serviciul de stare civilă al municipiului Cluj-Napoca alocă din lista cu C.N.P. precalculate primul cod numeric personal liber, corespunzător datei de naştere a persoanei şi din grupa corespunzătoare sexului. Astfel, nu se schimbă doar prima cifră a codului numeric personal existent, ci reclamantul dobândeşte un C.N.P. nou. În continuare procedura de modificare a CNP-ului presupune avizul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj.

În ceea ce priveşte schimbarea prenumelui, în Ordonanţa nr.41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice sunt enumerate limitativ în art.4 alin.2 motivele temeinice de schimbare a numelui, printre care :...”când persoanei i s-a încuviinţat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă şi solicită să poarte un prenume corespunzător, prezentând un act medico-legal din care să rezulte sexul acesteia”.

Astfel, procedura schimbării prenumelui este o procedură administrativă reglementată prin Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă şi HG nr.64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă şi nu o procedură de modificare a actului de stare civilă. Pe cale judecătorească se solicită modificarea statutului civil al persoanei, al sexului titularului actului, urmând ca în baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, reclamantul să solicite schimbarea prenumelui.

Competenţa teritorială în materie de schimbare a prenumelui revine serviciului public comunitar local sau primăriei de la locul de domiciliu al solicitantului, iar pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate (CRDS) competenţa revine primăriei de la ultimul loc de domiciliu avut în ţară, dacă nu a avut vreodată domiciliu în ţară la Direcţia Stare Civilă - Sector 1, Bucureşti. (art. 6 din O.G. nr. 41/2003, privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată prin Legea nr. 323/2003, cu modificările şi completările ulterioare).

Prin urmare, după operarea menţiunilor corespunzătoare pe actul de naştere al reclamantului, SPCLEP Cluj-Napoca are obligaţia de a elibera certificatul de naştere persoanei îndreptăţite, la cererea acesteia, conform noilor modificări. Există prezumţia că ofiţerul de stare civilă îşi îndeplineşte atribuţiile prevăzute de lege în mod conştiincios şi doar în situaţia unui refuz din partea acestuia de a elibera certificatul, instanţa poate obliga la îndeplinirea acestei atribuţii (nu se poate dispune obligarea în mod preventiv).

Astfel, pe baza hotărârii judecătoreşti, definitivă şi irevocabilă, în original, se înscrie pe actul de naştere al titularului menţiunea de schimbare a sexului şi se alocă un CNP corespunzător, eliberându-se un certificat de naştere, cu predarea certificatului anterior. Ulterior, pe baza dispoziţiei prin care s-a aprobat schimbarea prenumelui, se înscrie pe actul de naştere al titularului menţiunea de schimbare a prenumelui, eliberându-se un alt certificat de naştere cu noile modificări şi predarea pentru anulare a certificatului anterior.

Pentru orice modificare intervenită, dispusă prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, pentru care nu există text de menţiune prevăzut în anexele la HG nr.64/2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la actele de stare civilă, se solicită Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Bucureşti textul de menţiune corespunzător”, se arată în comunicat, potrivit Știri de Cluj.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net