Unde se află casa care apare pe bancnota de 10 lei. Povestea incredibilă a locuinței țărănești veche de 500 de ani

Ultima actualizare:

    Casa care apare pe bancnota de 10 lei se află la Muzeul Astra, din SibiuFoto: drumliber.ro
Casa care apare pe bancnota de 10 lei se află la Muzeul Astra, din SibiuFoto: drumliber.ro

Casa inscripționată pe bancnota de 10 lei există în realitate și are o poveste incredibilă. Aceasta a aparținut unei familii de boieri din comuna Vlădești, județul Vâlcea, și ar avea aproximativ 500 de ani. Ea se află la Muzeul Astra, din Sibiu.

Pe o parte a bancnotei de 10 lei, apărută în 2005, este inscripționat portretul lui Nicolae Grigorescu, iar pe cealaltă schița unei o case țărănești. Nu imaginară, ci una cât se poate de reală.

Veche de aproape două secole, locuința, cu foișor și pivniță impresionantă din piatră de râu, a aparținut odinioară unei familii de boieri din Vlădești, județul Vâlcea.

”Am un dubiu privind anul de construcţie al casei. Din ce am citit, din ce există şi la arhiva din Vâlcea, are în jur de 500 de ani. O cunosc de când m-am născut, în 1948, cunosc detalii de când s-au făcut anumite modificări. Ştiu că una este pe la 1833, parcă, apoi o alta, cea mai mare, în 1920 şi ceva, când s-a făcut pridvorul şi scările care duc la pridvor şi s-a renunţat la scările laterale”, a povestit pentru adevarul.ro Ion Hrenciuc, unul dintre moștenitori.


    Casa care apare pe bancnota de 10 lei a fost reconstruită și restaurată de către muzeu
Casa care apare pe bancnota de 10 lei a fost reconstruită și restaurată de către muzeu

În 2006, a fost vândută Muzeului Astra, din Sibiu. Casa originală a fost demolată, dar inginerii au mers pe structura veche, fiind reconstruită și restaurată de către muzeu.

Casa de pe bancnota de 10 lei se află la Muzeul Astra

Casa a fost inaugurată la Sibiu în 2008, de Ziua Patrimoniului, iar la eveniment a participat şi familia de la care s-a achiziţionat, împreună cu alţi membri ai comunităţii.

În odăile mici se găsesc încă obiectele originale care o decorau şi odinioară: o sobă, ulcele, hainele unei femei, dar şi o carte veche, o pereche de ochelari şi o călimară.

Casa țărănească de pe bancnota de 10 lei se află în spaţiul expoziţional al acestui muzeu și poate fi vizitată.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este din Vâlcea și vine des de la Muzeul Astra

Muzeograful Adrian Scheianu de la Muzeul Astra spunea în privinţa asemănării dintre casa de la Vlădeşti şi cea de pe hârtia de 10 lei că: „seamănă foarte bine cu locuinţa care este ilustrată pe bancnota de 10 lei” și nu exclude această variantă, având în vedere că guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu, originar şi el tot din judeţul Vâlcea, este un client fidel al Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Citește și: 

BNR și Poliția Română te învață cum să recunoști banii falși

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net