Unde se află Orașul de Floci, locul în care s-a născut Mihai Viteazul. Pare desprins din altă lume

În România, există Orașul de Floci. Poate nu ai auzit de el, însă acesta a fost prima capitală a județului Ialomița. Totodată, este locul unde s-a născut și Mihai Viteazul Mare. Denumirea acestui oraș vine pur și simplu de la faptul că, în trecut, așa se numea lâna de oaie, scrie adevărul.ro.

Povestea Orașului de Floci Foto: Wikipedia
Povestea Orașului de Floci Foto: Wikipedia

De unde vine denumirea „Orașul de Floci"

Cum mergi pe vechiul drum spre mare, cu cinci kilometri înainte de a intra în comuna Giurgeni și să treci podul peste Dunăre, la Vadu Oii, pe mâna dreaptă, vezi o tarla răscolită de săpături, două cruci și o bucată de zid vechi. Dacă ești curios și oprești, te întâmpină o poartă de lemn pe care scrie mare: „Orașul de Floci”.

Și așa ai ajuns fix în locul unde s-a născut Mihai Petrașcu, fiul Tudorei. Adică cel pe care istoria avea să-l amintească sub numele de Mihai Viteazul. Și oricât de obscen ți-ar suna cuvântul „floci”, să știi că așa se numea, în vechime, lâna de oaie.

Aici se află singurul oraș medieval din România și chiar din Europa, peste care nu s-au suprapus locuiri contemporane!”, se mândrește arheologul Florin Vlad, rotofeiul director al Muzeului Județean de Istorie Ialomița.

Orașul de Floci Foto: Facebook
Orașul de Floci Foto: Facebook

Orașul de Floci, rol important în istoria economică

Oraşul de Floci a avut un rol important în istoria economică şi politică a statului medieval din Ţara Românească – conform documentelor istorice, cele mai importante lucruri care se vindeau în singurul oraş medieval din Bărăgan erau blănurile de animale. Unica aşezare urbană din estul Câmpiei Române, în cursul secolelor XIV-XVIII a avut o importanţă strategică în controlul graniţei de est a ţării.

„Mihail Viteazul a avut o legătură directă cu Oraşul de Floci, conform cronicilor lui Ştefan Samuscovi, un cronicar luat la Curte de Mihai Viteazul în momentul în care a trecut în Transilvania, care consemnează următoarele lucruri: Măriei Sale îi plăcea întotdeauna să spună că este din oraşul de la vărsarea Ialomiţei în Dunăre, adică de la Oraşul de Floci. Îi mai plăcea să spună că mama lui este de aici şi o chema Tudora. Atât el, cât şi mama sa erau nişte oameni bogaţi şi se îndeletniceau cu comerţul. Despre Mihai Viteazul sunt scrise foarte multe lucrări, iar pe cei neîncrezători îi invit să le citească“, a explicat Florin Vlad, managerul Muzeului Judeţean Ialomiţa.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net