UPDATE Băsescu, audiat la Parchet pentru amenințarea Gabrielei Firea

Ultima actualizare:

    Traian Băsescu
Traian Băsescu

Traian Băsescu a venit, vineri, la Parchetul instanței supreme, fiind citat pentru a da o declarație în dosarul în care este acuzat de amenințarea Gabrielei Firea, potrivit Mediafax.

UPDATE. Traian Băsescu a părăsit sediul Parchetului instanței supreme. La ieșirea de la Parchet, Băsescu le-a spus jurnaliștilor care îl înconjurau: „Stați copii. N-am făcut decât un lucru simplu, mă apăr și voi continua să mă apăr”. Întrebat dacă a dat o declarație în fața anchetatorilor, el a răspuns afirmativ.

Fostul președinte a fost citat de procurori, pentru a da o declarație, după ce, în 2 septembrie, aceștia au schimbat încadrarea faptei de care este acuzat Băsescu față de Gabriela Firea, din șantaj în amenințare.

Întrebat de jurnaliști ce le va spune procurorilor, Băsescu a răspuns râzând: „Nu știu, depinde ce mă întreabă”.

Aproximativ 10 persoane, susținători ai fostului președinte, au venit vineri la sediul Parchetului cu pancarte pe care scrie „Cel mai bun președinte al României. Respect Traian Băsescu” și „Băsescu, respect. Noi suntem copiii statului de drept”.

Un alt bărbat, care stă deoparte, încadrat de jandarmi, îl huiduie pe Traian Băsescu.

Fostul președinte a fost chemat și pe 2 septembrie la Parchet pentru a fi anunțat de schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care este urmărit în acest dosar.

El a anunțat atunci, la plecare, că procurorii i-au adus la cunoștință că a fost schimbată încadrarea juridică în dosarul său, din șantaj în amenințare, faptă care se pedepsește cu amendă sau cu închisoare de până la un an, în timp ce pedeapsa pentru șantaj este de la un an la cinci ani de închisoare, conform noului Cod penal.

„Nu mai e șantaj, e amenințare. Se pedepsește cu amendă sau închisoare de la trei luni la un an, vedem. Înseamnă că, ușor, ușor justiția se apropie de adevăr”, a afirmat Băsescu.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că, date fiind probele de la dosar în acest moment, procurorii au decis schimbarea încadrării.

Parchetul ICCJ a dispus, în 11 martie, începerea urmăririi penale pe numele lui Traian Băsescu, după ce anchetatorii au redeschis, în 30 decembrie 2014, dosarul în care Gabriela Firea îl acuză pe Băsescu de şantaj.

Cercetările în acest dosar fuseseră suspendate de procurori până la finalizarea mandatului de preşedinte al lui Traian Băsescu întrucât acesta beneficia de imunitate.

Parchetul instanţei supreme anunţa, în 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.

Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie”. „Nu e un atac la o femeie, e un atac la o şantajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine şcoala turnătorului Felix”, a precizat Băsescu.

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net