UPDATE Pragul de 6 la mie de închidere a școlilor, eliminat. Ce reguli se vor aplica de vineri


    Școlile ar urma să rămână deschise și după atingerea pragului de 6 la mia de locuitorifoto: Shutterstock
Școlile ar urma să rămână deschise și după atingerea pragului de 6 la mia de locuitorifoto: Shutterstock

Pragul de infectări de 6 la mie până la care puteau funcționa fizic până acum școlile a fost eliminat.

UPDATE 15.40 Pragul de închidere a școlilor la 6 la mie rata de infectare a fost desființat de Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, potrivit unei declarații de presă făcută de ministrul Sorin Cîmpeanu.

În declarația sa, Cîmpeanu susține că tot la această ședință a Comitetului tehnico-științific a fost adoptată o decizie prin care să fie luate măsuri suplimentare pentru „amplificarea testării in scoli”. Autoritățile vor solicita Agenției Nationale a Medicamentului aprobarea utilizării testelor non-invazive pe baza de salivă, cu rol de screening.

Iată declarația ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:

„Referitor la scenariile de functionare a școlilor, astăzi, 29.09.2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat in unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competente medicale/epidemiologice):

După aceasta prima etapa urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern si abilitarea miniștrilor educatiei si sanatatii in vederea modificării ordinului comun in concordanța cu hotărârile adoptate.

Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, in vederea stabilirii modului de funcționare al școlilor începând cu ziua de luni, 4 oct. 2021”.

Știrea inițială

Potrivit surselor citate de Edupedu.ro, în cursul zilei de astăzi, miercuri 29 septembrie, va avea loc o ședință a miniștrilor și specialiștilor în sănătate implicați în decizia guvernamentală, la care va fi luată decizia de eliminare a acestui prag de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, se va decide amplificarea testării în școli și extinderea în școli a regulilor aplicate în funcționarea grădinițelor în acest an școlar.

Astăzi, reprezentanții INSP și CNSU discută să se stabilească și funcționarea școlilor ca pe modelul grădinițelor, conform surselor Edupedu.ro. 

Noua decizie ar urma să se aplice până vineri, ziua la care se decid scenariile pentru săptămâna următoare în privința funcționării școlilor.

Școlile ar urma să funcționeze după modelul grădinițelor

Potrivit surselor Edupedu.ro, propunerea ar fi venit de la ministrul educației, care ar fi susținut extinderea testării în școli și funcționarea școlii pe modelul grădiniței din punctul de vedere al regulilor în timp de pandemie, prin decuplarea de un anumit prag la care să fie automat închise cursurile față în față, deciziile fiind luate în funcție de numărul de îmbolnăviri fiecare școală.

Potrivit reglementărilor actuale, grădinițele se închid la intrarea localității în carantină, decizie care este luată de autorități independent de indicele de infectare.

Citește și:

Timișoara, primul oraș mare care depășește incidența de 6 la mie. Ce se întâmplă cu școlile

Ultima săptămână cu școală fizică pentru copiii din București?

ilie nastase botosani 2 jpg
tina turner jpg
cub gabi bădălău png
Elton John Foto profimedia 0739063759 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
Jenna Ortega FOTO Profimedia
neymar plange brazilia jpg
image
image
image
image
image
image
camion thor24 1200 jpg
ilie nastase botosani 2 jpg
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg