Va fi din nou haos? 730.000 de carduri de sănătate expiră curând


    În 2014, au fost cozi uriașe pentru ridicarea cardurilor de sănătateFOTO: click.ro
În 2014, au fost cozi uriașe pentru ridicarea cardurilor de sănătateFOTO: click.ro

Pregătiți-vă sufletește! Curând, 730.000 de carduri de sănătate expiră și se estimează că vor fi, din nou, cozi interminabile pentru ridicarea noilor documente. Fără noile carduri medicii nu pot consulta pacienții și nici elibera rețete.

Vă era dor să stați la cozi uriașe? Este posibil să se întâmple din nou. Curând, 730.000 de carduri de sănătate necesită înlocuirea în acest an, acestea fiind printre primele carduri care au ajuns la asiguraţii români în 2014, scrie adevarul.ro. Contracul cu Imprimeria Naţională a fost deja încheiat, susţin oficialii din sănătate, care au arătat că înlocuirea cardului de sănătate este necesară din două motive. 

”Ţine, în primul rând, de securitatea documentului. Trebuie să îl mai schimbi şi este esenţial să ţinem cont şi de avansul sistemelor informatice pe care le utilizăm. În al doilea rând, s-a luat decizia ca ele să fie înlocuite la doi ani din cauza gradului de uzură. Chiar dacă nu este folosit mereu, este recomandată înlocuirea. În plus, cardurile de sănătate sunt acte de identitate, care şi ele sunt preschimbate o dată la câţiva ani”, au explicat reprezentanţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), citați de adevarul.ro.    

În timp ce autorităţile susţin că vor face tot posibilul pentru ca acest proces de înlocuire să fie unul lin, astfel încât să nu-i afecteze pe pacienţi, aceştia, dar şi medicii, se tem să nu se ajungă la acelaşi haos din 2014, când sistemul cardului de sănătate a fost introdus oficial în România.

”Mă tem că vor fi cozi interminabile la casele de asigurări de sănătate, iar bolnavii vor fi puşi în situaţia de a renunţa la servicii. Să sperăm că nu se va ajunge acolo”, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (APCR), pentru adevarul.ro.   

Când vor ajunge documentele la asiguraţi

Autoritățile susţin că documentele electronice vor ajunge la asiguraţi în a doua jumătate a anului. Temerea asiguraților este că, dacă nu vor intra la timp în posesia documentului, vor rămâne fără servicii medicale şi vor fi refuzaţi de medici, câtă vreme calitatea de asigurat nu va putea fi verificată.

”Ar trebui să prelungească valabilitatea cardurilor ca să nu fim puşi în situaţia de a face drumuri până la Casa de Sănătate unde să primim adeverinţă prin care să demonstrăm că suntem asiguraţi în sistem. Suntem obişnuiţi cu brambureala în sănătate, la fel s-a întâmplat şi în 2014, când distribuţia nu a fost făcută cu cap. Problemele vor apărea din momentul în care cardul vechi expiră până în momentul în care pacientul intră în posesia noului card. Va fi o problemă nu doar la nivel de farmacii şi spitale, ci şi la nivel de medici de familie”, a declarat Cezar Irimia, pentru adevarul.ro.

Cum se va proceda cu noile carduri   

Soluţia ar fi ca procesul de înlocuire să fie unul lin şi să nu pună în pericol viaţa pacientului, iar cardurile să fie emise înainte ca ele să expire, spun medicii de familie consultați de adevarul.ro.

”În momentul în care asiguratul va veni în cabinet vom fi nevoiţi să trecem prin acelaşi proces de activare al cardurilor, de stabilire a unui cod pin, exact ca în 2014”, a spus medicul de familie Gindrovel Dumitra.

Peste 14 milioane de români deţin carduri de sănătate. Folosirea cardului naţional de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015, fără prezentarea acestuia la medicul de familie sau la spital neputând fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgenţă.

cub gabriel apostol png
cub andi moisescu png
Shakira cauta bona  Sursa imagine shutterstock 184651697 jpg
andreea ibacka si majda jpg
gabriel apostol jpg
zodii care imprumuta bani jpg
cub codruta filip png
prater jpg
Procesul comunist din Gara Teiuş: cum au fost judecaţi ceferiştii vinovaţi de catastrofa feroviară din 1968 jpeg
Dorian Popa  FB jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 3 decembrie sfantul prooroc Sf Cuvios Gheorghe de la Cernica  icoană Gabriel Toma Chituc jpg
hd wallpaper 4927258 1920 jpg
Produsele de uz zilnic care provoacă tumorile uterine
prater jpg
bitcoin crypto jpg
târg Crăciun Sibiu jpg