Vacanțele din 2022, cu 18% mai scumpe decât anul trecut

Ultima actualizare:

După doi ani grei de pandemie, în care industria ospitalității a suferit pierderi zdrobitoare, iată că în 2022 avem toate motivele să fim optimiști. S-au ridicat toate restricțiile și, cel puțin în România, ne putem bucura de călătorii și de viață normală, ca înainte de COVID. Totuși, există și o veste proastă: prețurile sunt un pic mai mari.

Aeroporturile sunt mai mult goale jpeg

„La începutul acestei luni, odată cu anunțul privind ridicarea restricțiilor, am simțit un entuziasm din partea românilor și ne-am confruntat cu un val de rezervări. Industria ospitalității primea, în sfârșit, semnale bune. Dar la scurt timp au apărut și celelalte crize: vorbim de inflație, de criza energetică, de război”, a declarat marți dimineața Daniel Mischie, președintele Alianței Pentru Turism (APT), în cadrul conferinței „Turism cu Optimism”, unde s-au anunțat planurile și așteptările industriei ospitalității pentru 2022.

La conferința organizată de APT au participat mai mulți oficiali din Guvern
La conferința organizată de APT au participat mai mulți oficiali din Guvern

Prețuri mai mari atât în țară, cât și în străinătate

Aceste ultime probleme apărute trag în sus prețurile. „Pe zona de restaurante, estimăm o scumpire de 30-50%, față de 2021”, a declarat pentru Click! Daniel Mischie. La cazări, scumpirile sunt ceva mai mici. „Cu cât? Depinde de tipul de turism: pe zona montană au un anumit impact, pe cea balneară sau a litoralului alt impact, deoarece consumul de energie se reflectă diferit la operatori. În medie, tarifele de vacanță cred că vor crește cu 10% până la 18% anul acesta, față de anul trecut”, ne spune Lucian Boronea, prim vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Lucian Boronea, prim vicepreședinte ANAT
Lucian Boronea, prim vicepreședinte ANAT

Dacă vă gândiți, în aceste condiții, să vă orientați spre destinații externe, aflați că peste tot prețurile au un trend ascendent. Una dintre cauze este scumpirea transportului, dar și războiul din Ucraina. „Rusia și Ucraina reprezentau o piață importantă de turiști, care anul acesta nu va călători, ceea ce va schimba dramatic modul în care vor reacționa hotelierii. Chiar dacă te-ai aștepta să scadă tarifele, în urma diminuării cererii, în realitate vor crește. Pentru că volumul mai mic de turiști din țările europene nu va putea acoperi nevoile hotelierilor. Creșterea pachetelor de vacanță în străinătate estimez să fie similară cu cea din România”, a mai declarat Lucian Boronea, într-un interviu pentru Click!.

5 motive pentru a-ți petrece concediul în România

Ne dă, în aceste condiții, 5 motive pentru a ne face vacanța din 2022 pe meleaguri românești.

-        Siguranța. În momentul în care există o criză, fie ea doar emoțională, cu toții ne dorim o vacanță aproape de casă, aproape de cei dragi. „Cred că în aceste vremuri, o vacanță în România ne dă o mai mare încredere emoțională”.

-        Avem o țară superbă, cu o mulțime de zone nedescoperite și prea puțin mediatizate.

Turiști într-un traseu montan pe Cheile Pisicii
Turiști într-un traseu montan pe Cheile Pisicii

-        Dacă facem o comparație pe aceeași categorie de confort, o vacanță în țară e mai ieftină pentru că transportul e mai ieftin.

-        Pe termen lung, vom ajuta economia și vom crea locuri de muncă.

-        Vom putea plăti cu vouchere de vacanță, care se vor emite în curând. Sunt în cuantum de 1.450 de lei pe an și de ele pot beneficia atât angajații de la stat, cât și de la privat, dacă angajatorul dorește. „Încurajez toate instituțiile din România să le emită. Există cadru legal, există buget. Recomand și agenților privați să emite astfel de tichete, în valoare de până la maximum 6 salarii minime pe economie de angajat. Nu plătesc contribuții sociale pentru aceste sume, iar în cazul societăților care plătesc impozit pe profit, sumele sunt deductibile”, a explicat ministrul Turismului, Daniel Cadariu.

Cumpără-ți din timp vacanța!

Early booking presupune achiziționarea vacanței cu mai multe luni înainte, în schimbul unui discount. Are o mulțime de beneficii: pentru hotelieri, banii primiți în avans îi ajută să facă investiții, reparații. Pentru turiști, avantajul e că pot plăti un preț cu 20-30-40% mai mic. „Până să vină pandemia și războiul, gândul de a nu merge în vacanță nu prea exista. Pandemia, dar mai nou și războiul îi fac pe oamenii mult mai precauți, de aceea early booking-ul s-a prăbușit. Nu că nu ar vrea turiștii un discount de 20-30% (care pentru o familie cu doi copii poate însemna o economie consistentă). Dar nu mai au predictibilitate, le e teamă. Totuși, recomand turiștilor să aibă încredere și să-și ia din timp vacanța pentru că acum există asigurări storno sau de COVID, astfel încât, dacă se întâmplă ceva, banii pot fi returnați”, mai spune Lucian Boronea.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net