Valentin Ceauşescu se consideră victimă a Revoluţiei: «Mi-au omorât părinţii»

Ultima actualizare:

    Valentin, alături de părinţi, la ziua de naştere a lui Ceauşescu în 26 ianuarie 1980
Valentin, alături de părinţi, la ziua de naştere a lui Ceauşescu în 26 ianuarie 1980

Valentin Ceauşescu, ultimul fiu în viaţă al fostului cuplu dictatorial, s-a constituit parte vătămată în Dosarul „Revoluţiei”, în calitate de succesor al lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu, omorâţi la Revoluţie.

Implicarea lui Valentin Ceauşescu în Dosarul „Revoluţiei” pare a avea legătură cu afirmaţiile procurorilor, consemnate în rechizitoriu: diversiunile create după 22 decembrie de către Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, gen. (r.) Iosif Rus şi Emil „Cico” Dumitrescu (decedat, între timp, în ianuarie 2019) ar fi creat „condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat”, scrie adevarul.ro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ia în discuţie, pe 21 februarie, un nou termen al procesului, în cameră preliminară, în care au rămas să răspundă „prezent” în instanţă doar Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi generalul Iosif Rus pentru infracţiuni contra umanităţii. Surse apropiate procesului au declarat că Valentin Ceauşescu a trimis la dosar o serie de documente în care arată că el este succesorul Elenei şi al lui Nicolae Ceauşescu, despre care susţine că au calitatea de „persoane vătămate”. 

Valentin Ceauşescu a împlinit luni 72 de ani
Valentin Ceauşescu a împlinit luni 72 de ani

„Sunt 50 şi ceva de părţi vătămate şi părţi civile. Fiecare şi-a trimis cererea de constituire în timp diferit. Potrivit legii, partea vătămată nu are pretenţii, partea civilă are pretenţii materiale. Când am văzut numele lui Valentin, am spus că e coincidenţă de nume. Dar scrie: succesor al persoanei vătămate Ceauşescu Elena şi Ceauşescu Nicolae. Nu are pretenţii. Dar poate să se constituie parte civilă până la citirea actului de sesizare”, a declarat pentru „Adevărul” o sursă sub protecţia anonimatului.

Dosarul cauzei cuprinde 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016. Procurorii susţin că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22 decembrie 1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice etc.

Valentin Ceauşescu este fiul cel mai mare al fostului cuplu Nicolae şi Elena Ceauşescu, împlinind 72 de ani chiar luni, 17 februarie. A absolvit cursurile prestigiosului Imperial College din Londra, după doi ani petrecuţi ca student al Facultăţii de Fizică din Bucureşti. În 1970 s-a reîntors în ţară, angajându-se la Institutul de Fizică Atomică, fiind un profesionist apreciat de colegi. În contrast cu fratele mai mic, Nicu, Valentin a fost mai mereu o persoană retrasă, care, înainte de 1990 s-a bucurat în mod discret şi fără scandaluri de privilegiile date de puterea părinţilor săi, neimplicându-se în activitatea politică. Mai cunoscut în rândul populaţiei a fost prin implicarea lui în conducerea – neoficială – a clubului de fotbal Steaua Bucureşti în anii de glorie ai acestei echipe ce au culminat cu câştigarea Cupei Campionilor Europeni, în 1986. Din 1970 până în 1988 a fost căsătorit cu Iordana Borilă, care a murit în aprilie 2017, relaţie din care s-a născut, în 1981, primul copil, Daniel Valentin. În 1995 s-a recăsătorit cu Roxana Duna, cu care are o fiică, Alexandra, născută în 1996. În zilele Revoluţiei a fost arestat şi ţinut în detenţie până în august 1990. A reuşit, ulterior, în instanţă, să recupereze o parte dintre bunurile şi valorile ce îi fuseseră confiscate în momentul arestării. A rămas un personaj discret, înconjurat doar de familie şi prietenii vechi, aşa cum i-a fost stilul şi înainte de Revoluţie.

image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net