Vârsta înaintată, un obstacol la angajare? Ce sfaturi au specialiștii pentru persoanele trecute de 50 de ani

Ultima actualizare:

    64% dintre respondenții unui sondaj spun că vârsta înaintată e, pentru ei, un obstacol la angajareFoto: Shutterstock
64% dintre respondenții unui sondaj spun că vârsta înaintată e, pentru ei, un obstacol la angajareFoto: Shutterstock

Dacă tinerii abia ieșiți de pe băncile școlii întâmpină dificultăți la angajare din cauza lipsei de experiență, nici vârstnicii nu sunt ocoliți de provocări. 64% dintre participanții unui studiu consideră că vârsta înaintată e un impediment la căutarea unui loc de muncă. Nivelul lor mai scăzut de digitalizare și de flexibilitate sunt doar o parte din aspectele pe care angajatorii le depunctează. Însă nu vă descurajați, există soluții! Raluca Dumitra, șefa departamentului de Marketing de la eJobs, are sfaturi prețioase pentru persoanele trecute de 50 de ani.

Este greu, după o anumită vârstă, să faci schimbări, să-ți găsești job. Însă nu imposibil. Trebuie doar să ai curaj și încredere în forțele proprii, să fii flexibil, să-ți pui la punct CV-ul și să nu te descurajezi dacă nu te sună nimeni imediat.

Domeniile în care îți găsești ușor de muncă

„Rapiditatea cu care îți găsești job nu ține neapărat de vârstă, ci mai degrabă de domeniul în care îți dorești să lucrezi, dar și de cât de bine pregătit ești și de cât de mult te dedici procesului de aplicare. Dacă vorbim de IT, de exemplu, domeniu care ar putea absorbi în orice moment peste 20.000 de oameni și unde cererea de specialiști depășește cu mult oferta, atunci procesul de angajare poate fi unul extrem de rapid. Acest lucru e valabil și pentru sectoare ca HoReCa, unde iar avem o criză acută de forță de muncă, dar și pentru specialiști, care sunt mai greu de găsit. Lunar, avem peste 30.000 de joburi noi pe eJobs.ro, ceea ce se traduce în tot atâtea oportunități noi de angajare în toate domeniile și pentru toate nivelurile de senioritate”, ne spune Raluca Dumitra, într-un interviu exclusiv pentru Click!.


    Raluca Dumitra, șefa departamentului de Marketing de la eJobs
Raluca Dumitra, șefa departamentului de Marketing de la eJobs

Dacă vorbim de joburile entry level, unde nu se cere experiență și nici pretențiile candidaților nu sunt foarte mari, procesul de angajare poate dura și câteva săptămâni. Dacă vorbim de 35+, adică despre profesioniști în plin avânt al carierei, și aici poate fi relativ ușor să-ți găsești job. „În cazul persoanelor de 50+ uneori procesul de angajare poate dura ceva mai mult și se poate întinde pe câteva luni, 64% dintre aceștia, menționând în cadrul unui sondaj pe care l-am derulat recent, că vârsta e un obstacol pentru ei la angajare”, adaugă reprezentanta companiei de recrutări.

Plusurile și minusurile angajaților trecuți de 50 de ani

Minusuri

Nivelul scăzut de digitalizare și de flexibilitate, deschiderea mai mică spre nou, spre ieșirea din zona de confort, puterea mai redusă de adaptare și de integrare în colective tinere sunt doar câteva dintre aspectele care-i fac pe vârstnici mai puțin atractivi în ochii angajatorilor. În același timp, multe persoane trecute de 50 de ani au pretenții salariale mai mari, lucru care, de asemenea, poate îngreuna procesul de găsire a unui job.

Plusuri

Marele avantaj este experiența. Apoi, persoanele trecute mulți ani prin muncă sunt mult mai stabile decât candidații tineri, mult mai punctuale, mai organizate, mai serioase, au o anduranță mult mai mare.

„Sunt însă și cazuri, de exemplu dacă vorbim de specialiști sau de poziții de top management, când vârsta nu e un dezavantaj, ba din contră: e o oglindă a experienței acumulate în câmpul muncii și se transformă în atu. Mulți dintre candidații de peste 45 de ani sunt dispuși și la concesii. Fiind întrebați ce compromisuri ar fi dispuși să facă pentru un loc de muncă în cadrul unui sondaj recent derulat de eJobs, peste 45,3% au spus că ar face o reconversie profesională, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual, 8,4% s-ar muta în altă țară, 7% s-ar reloca în alt oraș și tot atâția ar fi dispuși să învețe să lucreze pe calculator. Pe de altă parte, 15,8% dintre respondenți nu ar accepta să facă niciun fel de compromis”, mai spune șefa departamentului de Marketing de la eJobs.

  • Primul sfat pe care ți-l dă Raluca Dumitra este să-ți pregătești CV-ul. Dacă nu știi cum, apelează la un specialist. „Tocmai pentru cei care nu știu să-și completeze corect CV-ul am deschis un număr de telefon – 021.9124, unde colegii noștri îi ajută gratuit. E esențial ca CV-ul să fie făcut corect pentru că trebuie să ținem cont că un recrutor petrece în medie sub 10 secunde scanând un CV, așa că dacă nu e scris cum trebuie, din start au de pierdut”.


    Concepe-ți cu atenție CV-ul și aplică doar la joburi care ți se potrivescFoto: Shutterstock
Concepe-ți cu atenție CV-ul și aplică doar la joburi care ți se potrivescFoto: Shutterstock
  • Aplică doar la joburile care ți se potrivesc, pentru care ai pregătire. Asta pentru că inteligența artificială poate să facă matching între CV-ul lor și joburile la care aplică, deci cineva care aplică la un job dintr-un alt domeniu decât cel pentru care e pregătit poate fi catalogat din start ca un candidat nepotrivit.
  • Atenție ce postezi pe Facebook, în viața privată, pentru că angajatorii pot să se uite. E esențială o prezență în social media cât mai curată atunci când ești în căutarea unui job – un conținut decent și un ton moderat, fără subiecte controversate.
  • La interviu, ținuta trebuie să fie decentă, îngrijită și curată. Ai grijă să fii punctual la întâlnire și moderat în discurs.
  • Cel mai important sfat însă, de departe, e să ai curaj să aplici și să nu te descurajezi dacă nu te sună nimeni sau dacă nu găsești din prima jobul visurilor. Uneori e nevoie de ceva mai mult timp pentru a-ți găsi jobul potrivit, însă, de cele mai multe ori merită.

Ce trebuie să știi despre perioada de probă

Perioada de probă poate dura până 90 de zile calendaristice pentru funcțiile de execuție, 120 de zile calendaristice pentru funcțiile de conducere și 30 de zile calendaristice în cazul persoanelor cu handicap. În această perioadă, oricare dintre părți poate renunța la contract fără preaviz și fără să motiveze. „E important ca, înainte să semneze orice fel de acte, candidații să citească cu atenție absolut toate documentele, iar acolo unde au nelămuriri să le discute cu viitorul angajator sau chiar cu cineva cu pregătire legală, pentru mai multă siguranță. Și cu astfel de sfaturi din zona administrativă încercăm să venim zilnic pe eJobs Carieră pentru că e rolul nostru nu doar să educăm piața, dar și să venim în ajutorul candidaților și să încercăm să îi aducem cât mai aproape de joburile pe care și le doresc”, adaugă Raluca Dumitra.

Cele mai „riscante” meserii, pe termen lung

Domeniile în care e nevoie să ții pasul cu tehnologia pot fi catalogate ca „riscante”, odată cu înaintarea în vârstă. Dar nu mereu. „Un specialist de 35 de ani va fi la fel de „amenințat” ca unul de 45+ dacă lucrează într-un domeniu direct conectat la tehnologie și nu ține pasul cu update-urile. Într-adevăr, candidații de peste 45 de ani sunt ceva mai reticenți la nou și la tehnologie, după cum ei înșiși recunosc. Conform sondajului eJobs amintit mai devreme, 38% dintre aceștia fie nu folosesc tehnologia la jobul actual fie întâmpină constant greutăți în utilizarea acesteia. Însă totul ține de cât de deschis e fiecare candidat la nou și nu ține neapărat de vârstă. Sunt anumite domenii, cele conexe IT-ului, digital marketing sau e-commerce, social media, unde inclusiv pentru generațiile tinere, dacă nu ții pasul cu tot ce e nou, nu poți să fii un profesionist bun. Și apoi mai sunt și meseriile repetitive, care pot fi ușor înlocuite de inteligența artificială – vedem tot mai des în hipermarketuri case fără casieri sau mașini care înlocuiesc lucrătorii pe liniile de producție. Pe de altă parte, cele mai „ferite” meserii din acest punct de vedere sunt cele care presupun un input creativ major, unde „roboții” încă mai au de învățat pentru a ne ajunge din urmă”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net