Veste bună pentru acești angajați. Cine sunt norocoșii care se vor bucura de zile libere și sporuri de 75%

Veste bună pentru o categorie de angajați! Spor de 75% la salariu şi zile libere în plus. Proiectul de lege, discutat de senatori, urmărește modificarea regulilor privind compensarea pentru munca suplimentară a anumitor bugetari români. Cine sunt norocoșii favorizaţi de Codul Muncii?

Zile libere și sporuri de 75% pentru o categorie de angajați / Foto: Freepik
Zile libere și sporuri de 75% pentru o categorie de angajați / Foto: Freepik

Conform regulilor actuale, angajatorii trebuie să compenseze munca suplimentară a salariaților, cu ore libere plătite în cel mult 90 de zile calendaristice, însă, asta s-ar putea schimba, în cazul unor angajați de la stat, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor. Mai exact, ar putea beneficia de extinderea termenului de compensare a muncii suplimentare, prin zilele libere plătite, la 180 de zile, angajații instituțiilor din sistemul de ordine publică și siguranță națională.

Totodată, munca suplimentară trebuie plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu, corespunzător duratei acesteia (nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază), în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul amintit.

Prelungirea termenului de compensare a muncii suplimentare e necesară

Mai precis, potrivit documentului, ca excepție de la regula actuală, munca suplimentară va fi compensată „prin ore libere plătite în următoarele 180 de zile calendaristice după efectuarea acesteia pentru cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, funcţionarii publici şi personalul civil contractual din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”.

Având în vedere dificultăţile întâmpinate de aceste instituţii, atât din punctul de vedere al resurselor umane, cât şi din punct de vedere bugetar, inițiatorii proiectului legislativ susțin că prelungirea termenului de compensare a muncii suplimentare pentru angajații din sistemul de ordine publică și siguranță națională este necesară.

Și, în același timp, trebuie să se țină cont de faptul că plata orelor suplimentare este o problemă importantă şi nu se aplică tuturor categoriilor de personal din aceste instituţii, relatează Antena3.ro.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!      

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net