Victor Costache: «Vârful epidemiei în România va fi după Paște. Voi relua ca medic această criză»
Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, că nu știa toate detaliile proiectului pilot de testare a bucureștenilor pentru noul coronavirus, dar a evitat să spună dacă acest scandal a stat la originea demisiei de miercuri. Costache a data asigurări că nu va da bir cu fugiții și a avertizat că vârful epidemiei, în România, va fi atins după Paște.
Victor Costache a demisionat, miercuri, de la conducerea ministerului Sănătății, la scurt timp după ce anunțase un program-pilot de testare a tuturor bucureștenilor pentru noul coronavirus.
Fostul ministru a evitat, într-un interviu pentru Digi 24, să ofere prea multe detalii despre motivul demisiei, dar a dat asigurări că va rămâne în linia 1 atât cât va fi nevoie de el. ”Sunt medic în primul rând, am depus un jurământ și nu am abandonat niciodată un proiect în timpul proiectului. Voi rămâne în linia întâi, voi relua ca medic această criză. Voi rămâne în București atât cât e nevoie”, a declarat Costache.
Iată cele mai importante delcarații ale fostului ministru!
Despre proiectul pilot de testare a bucureștenilor
”Proiectul de testare în masă a populației din București a fost prezentat în cadrul unui interviu la Pro TV unde am prezentat într-un timp contracronometru mai multe măsuri. Vorbeam de strategia de succes a Coreei de Sud, care a fost integrată în strategia noastră. Cu câteva ore înainte mă întâlnisem cu Adrian Streinu Cercel și validasem un proiect de a testa un eșantion foarte mare, reprezentativ pentru București, e ca la un sondaj de opinie, se ia un eșantion care reprezintă întreaga populație a României. Acest proiect ia un număr de 10.000 de persoane, un număr foarte mare, reprezentativ.
De ce a apărut criza de echipamente la noi, dar și în lume
”În decembrie 2019, măștile și echipamentele sterile erau purtate de chirurgi, de anumiți medici și asistente, din anumite secții de boli infecțioase. În momentul apariției Covid-19, s-a schimbat complet fața medicinei, tot personalul trebuie să poarte măști, mănuși și un tip diferit de echipament de protecție, în funcție de expunerea fiecăruia. A apărut o cerere enormă de echipament în populație. Cererea a explodat pe plan mondial. E o boală simplă, dar brutală, care te macină consumând în primul rând rezervele logistice.”
”Probabil undeva după Paște, sfârșitul lunii aprilie, e bine să vorbim cu epidemiologii despre acest lucru. Fiindcă am depășit 1.000 de cazuri trebui să continuăm aceste măsuri – izolare, carantină, testare masivă, pentru a nu avea o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri.”
Cât de eficiente au fost măsurile restrictive în România
”Cred că ne putem da seama cu toții, pentru că suntem departe de zecile de mii de îmbolnăviri din alte țări europene și vă asigur că dacă nu am fi avut un val de veniri din alte țări din Europa - din informațiile pe care le avem, au fost aproximativ 200.000 de cetățeni români intrați în țară - am fi avut mult mai puține cazuri.”
Citește și: