VIDEO Ea lucrează pe una dintre cele mai mari macarale din România


  Aici urcă zilnic specialista în macarale
Aici urcă zilnic specialista în macarale

Lenuţa Matei (54 ani) se laudă cu o meserie ce i-ar face invidioşi pe mulţi împătimiţi de senzaţii tari. Femeia lucrează pe una dintre cele mai mari macarale din România, înaltă de 60 de metri. Click! îţi prezintă povestea celei care, de 34 de ani, îşi pune sufletul în meseria pe care o are pe şantierul naval Vard Tulcea.

În 2017, grupul italian Fincantieri, cel care deţine operaţiunile şantierului naval Vard Tulcea, continuă seria investiţiilor şi aduce în şantierul de pe Dunăre macaraua “Goliath”, considerată ca fiind “macaraua macaralelor”. Cu o înălţime la cârlig de 68 de metri, ea poate ridica şi până la 700 de tone. Cu o greutate, la rândul ei, de mii de tone, macaraua este poate cel mai impresionant utilaj pe care poate lucra cineva, mai ales o femeie. 

Lenuţa Matei (54 ani) este macaragiu de 34 de ani. S-a angajat pe şantierul naval din Tulcea imediat după absolvire, şi a rămas fidelă unei meserii care, mai degrabă, i-ar fi potrivită unui bărbat. Doamna Lenuţa face faţă cu brio provocărilor de a lucra la înălţime, şi manevrează aproape zilnic zeci şi sute de tone, cu o precizie fantastică. Nu are emoţii, în schimb e conştientă de responsabilitatea pe care o are. 


  Aici urcă zilnic specialista în macarale
Aici urcă zilnic specialista în macarale

Doamna Lenuţa se laudă cu o meserie ce ar putea băga spaimă şi în cei mai curajoşi bărbaţi. Urcă, aproape zilnic, la 60 de metri înălţime, echivalent al unui bloc cu 20 de etaje. Manevrează, cu atenţie, greutăţi de până la 700 de tone. În cabina de control stă singură. Doar ea şi manetele. Înconjurată de pereţi din fier, cu podeaua din sticlă, pentru a putea vedea cârligele pe care le manevrează, femeia îşi face cu pasiune meseria de 34 de ani. 

“În fiecare zi îmi pun sufletul între manete. Când am manevrat pentru prima dată o greutate de 700 de tone, am avut emoţii în ideea în care voiam să fac o manevră perfectă. Sunt perfecţionistă. Am această meserie de 34 de ani, şi dacă ar fi să o iau de la început, tot macaragiu m-aş face”, spune femeia despre meseria pe care o iubeşte atât de mult.

Rămasă văduvă de 8 ani, cu doi copii, femeia se gândeşte deja cum să amâne momentul în care va ieşi la pensie, atât de mult îşi iubeşte meseria. Cei doi copii ai ei şi-au ales alte meserii şi nu şi-au vizitat niciodată mama “la înălţime”, acolo unde au acces doar persoanele autorizate. 

“Când am venit în practică pe şantier, mi-am spus că voi rămâne pe această platformă numai dacă voi fi macaragiu. După ce am terminat în ‘83 Şcoala Profesională de Sudori, am urmat cursul de macaragiu organizat de societate (n.r. Vard Tulcea), am dat examenul psihologic la Galaţi şi în ‘84 m-am angajat. De atunci, lucrez aici ca macaragiu. Eram însărcinată cu primul copil când am început să lucrez. Am doi copii, nu sunt speriaţi că mama lor lucrează la o asemenea înălţime şi manevrează greutăţi atât de mari. Sunt obişnuiţi”, povesteşte Lenuţa.

Şantierul naval Vard Tulcea se numără printre cele mai moderne din Europa. În fiecare zi, aproximativ 5.500 de oameni lucrează aici la construcţia de nave. În ultimii 10 ani, peste 150 de milioane de euro s-au investit în Vard Tulcea şi Vard Brăila, deţinute de grupul italian Fincantieri.


  Alături de cel mai mare fan al ei, prezentatorul Prima TV Alexandru Constantin
Alături de cel mai mare fan al ei, prezentatorul Prima TV Alexandru Constantin
Brad Pitt (5) jpg
cub monica anghel png
Horoscop dragoste webp
andrei duban apare in serialul wednesday jpg
andreea esca 6 png
foto1 copii crisanB jpg
andreea antonescu jpg
cub miki k pital png
viktor orban ungaria shutterstockfoto 850x567 jpg
Capture JPG
image
image
image
image
Klaus Iohannis si Alina Gorghiu jpg
foto2 liliana jpg
calendar ortodox 2021 2 decembrie sfantul prooroc avacum bizant sec xiv jpeg
cele mai frumoase polițiste 4 jpg
foto1 1 dec Foto Inquam Photos Octav Ganea (8)B jpg
FotoJet jpg