VIDEO Robot românesc împotriva minelor antipersonal
Minele antipersonal sunt un pericol mortal în toate teatrele de operaţiuni. Pentru a fi detectate cât mai greu de inamici, minele au cunoscut o dezvoltare fără precedent, trecându-se, în producţia lor, de la metal la plastic. Un student gălăţean a inventat un robot care le detectează şi pe cele din plastic. Proiectul tânărului nu a fost încă brevetat, dar acesta crede că Armata Română va fi interesată de el.
Inventatorul dispozitivului, George Toderaşcu, este student în anul doi la Inginerie la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. George spune că, în proiectarea robotului, s-a folosit de informaţiile pe care le-a învăţat despre sunet şi frecvenţă la Cercul Ştiinţific de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor.
Dupa ce copia minei antipersonal este îngropată în zăpadă, robotul o detectează şi scoate un sunet specific.
Pasionat de informatică, George Toderaşcu a decis să contruiască un robot care să detecteze minele antipersonal înainte de a exploda, sperând să salveze, astfel, sute de vieţi. George spune că mai are de lucru la dispozitiv, ba mai mult vrea să-l îmbunătăţească deja.
George n-a divolugat însă toate datele de proiectare şi de soft, deoarece vrea să îşi breveteze invenţia şi se gândeşte că Armata Română va fi interesată de proiect.
Colegii lui George sunt şi ei impresionaţi de invenţia care poate salva vieţi.
Cu excepţia laptopului pe care se derulează programul, tot robotul proiectat de George Toderaşcu este făcut din materiale reciclabile plus o parte dintr-o maşinuţă cu telecomandă, şi a costat per total 5 sute de lei.