VIDEO Sunetul cutremurului de duminică

image

Sunetul sinistru al cutremurului de 5,8 pe Richeter din noaptea de sâmbătă spre duminică a fost înregistrat de un om de ştiinţă din Iaşi. Profesorul a creat un sistem special pe care l-a amplasat în Turnul cu Ceas al Palatului Culturii. Primele 15 secunde sunt înfiorătoare.

Singura înregistare a sunetului unui cutremur de până acum a fost cea a celui mai puternic seism din istoria recentă, cel din 4 martie 1977 care a luat 1.570 de vieţi. 

Aşa s-a auzit cutremurul de 5,8 grade pe scara Richter, care a zdruncinat România în noaptea de sâmbătă spre duminică. Sunetul a fost înregistrat cu un mecanism special conceput de cercetătorul ieşean Silviu Gurlui.

Aparatul a fost conceput în urmă cu doar 6 luni, când cercetătorul a fost pus de autorităţi să afle cauzele deteriorării unor corpuri ale Palatului Culturii din Iaşi.

Până acum, singurul sunet al unui cutremur a fost înregistrat pe 4 martie 1977, o zi tragică în istoria recentă a României.

A fost un sunet lugubru, auzit de bucureşteni timp de 56 de secunde lungi, în tragica noapte de 4 martie 1977. Acel cutremur a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter şi a ucis 1570 de oameni, din care 1391 doar în Capitală. Victime ale dezastrului au fost şi câteva celebrităţi ale vremii: actorul Toma Caragiu, cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea sau regizorul Alexandru Bocăneţ.

11.300 de oameni au fost răniţi la nivelul întregii ţări şi aproximativ 35.000 de locuinţe s-au prăbuşit în acea noapte de coşmar. Majoritatea pagubelor materiale au fost în Bucureşti unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au făcut una cu pământul.

zodia care consuma alcool jpg
catherine zeta jones png
jenna ortega despre rolul wednesday jpg
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
Sorana Cirstea, EPA jpg
andreea marin
cub mariana moculescu png
Andreea Esca  jpg
image
image
image
image
image
image
cub dimitria ghinescu png
5 salariul elenei ceausescu 3 jpg jpeg
foto1 porcul jardelb jpg
foto1 anais si antoniob jpg
calendar ortodox 2021 8 decembrie sf cuvios patapie doxologia jpeg
marilyn manson Popa Elena Luminita jpg