VIDEO V─â pl─âceau eugeniile comuniste? Uite cum se f─âceau!

10 noiembrie 2016
simeon stalpnicul png
Tora Vasilescu printre muncitoarele de la fabrica ÔÇŁEugeniaÔÇŁ din Constan╚Ťafoto: captur─â

Primele eugenii au ie╚Öit pe poarta fabricii din Constan╚Ťa la sf├ór╚Öitul anilor ÔÇÖ40. Cei care ╚Öi-au tr─âit copil─âria ├«n perioada ceau╚Öist─â ├«╚Öi amintesc, f─âr─â ├«ndoial─â, biscui╚Ťii-sandvi╚Ö lipi╚Ťi cu crem─â de cacao ╚Öi gust de rom. Iat─â un fragment filmat chiar ├«n fabric─â, la linia de produc╚Ťie, cu ÔÇŁmun╚ŤiiÔÇŁ de crem─â ╚Öi m├óinile pricepute care o ├«ntindeau pe biscui╚Ťi.

Cu stratul de crem─â mai generos sau mai zg├órcit aplicat, cu biscuitele tare ca piatra sau fraged ╚Öi aerat, eugeniile au constituit decenii la r├ónd desertul preferat al rom├ónilor. E drept c─â nu existau atunci prea multe variante pentru gust─ârile dulci, dar eugenia a ├«nvins vremurile ╚Öi se reg─âse╚Öte ╚Öi ast─âzi pe rafturile magazinelor, ├«ntr-un ambalaj nou ╚Öi cu mai pu╚Ťine varia╚Ťii de consisten╚Ť─â a cremei ca odinioar─â.

Jurnalista Simona Tache a scos la iveal─â un fragment din filmul ÔÇŁProb─â de microfonÔÇŁ (1980), regizat de Mircea Danieluc, ├«n care apar c├óteva muncitoare de la fabrica din Constan╚Ťa. Pentru cei care se ├«ntreab─â ╚Öi acum de ce crema era ├«ntins─â at├ót de diferit de la un lot la altul de eugenii, r─âspunsul e simplu. Totul se f─âcea manual. Muncitoarele ├«ntindeau crema cu o spatul─â, lipeau biscui╚Ťii ╚Öi ├«i ├«mpachetau ├«n ambalajul celebru. Totul, ├«ntr-un ritm demn de filmul ÔÇŁTimpuri noiÔÇŁ al lui Charlie Chaplin.

Se estimeaz─â c─â ├«n cei peste 50 de ani de existen╚Ť─â a popularilor biscui╚Ťi autohtoni cu crem─â, fabrica de la Constan┼úa a produs peste trei miliarde de Eugenii. ├Äncep├ónd cu anul 2005, Eugeniile se coc pe o linie tehnologic─â de ultim─â genera┼úie, dotat─â cu utilaje computerizate.

survivor2 png
carla s dreams bobonete 2 PNG
iumor jpg
kourtney kardashian travis barker (1) jpg
alexandra stan sexy png
cehia carantina jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
variola maimutei jpg
canicula jpeg
traian basescu politician presedinte europarlamentar jpeg
protest cannes 2022 FOTO EPA EFE (4) jpg
Miron Mitrea FOTO Eduard Enea
cehia carantina jpeg