VIDEO Vă plăceau eugeniile comuniste? Uite cum se făceau!


    Tora Vasilescu printre muncitoarele de la fabrica ”Eugenia” din Constanțafoto: captură
Tora Vasilescu printre muncitoarele de la fabrica ”Eugenia” din Constanțafoto: captură

Primele eugenii au ieșit pe poarta fabricii din Constanța la sfârșitul anilor ’40. Cei care și-au trăit copilăria în perioada ceaușistă își amintesc, fără îndoială, biscuiții-sandviș lipiți cu cremă de cacao și gust de rom. Iată un fragment filmat chiar în fabrică, la linia de producție, cu ”munții” de cremă și mâinile pricepute care o întindeau pe biscuiți.

Cu stratul de cremă mai generos sau mai zgârcit aplicat, cu biscuitele tare ca piatra sau fraged și aerat, eugeniile au constituit decenii la rând desertul preferat al românilor. E drept că nu existau atunci prea multe variante pentru gustările dulci, dar eugenia a învins vremurile și se regăsește și astăzi pe rafturile magazinelor, într-un ambalaj nou și cu mai puține variații de consistență a cremei ca odinioară.

Jurnalista Simona Tache a scos la iveală un fragment din filmul ”Probă de microfon” (1980), regizat de Mircea Danieluc, în care apar câteva muncitoare de la fabrica din Constanța. Pentru cei care se întreabă și acum de ce crema era întinsă atât de diferit de la un lot la altul de eugenii, răspunsul e simplu. Totul se făcea manual. Muncitoarele întindeau crema cu o spatulă, lipeau biscuiții și îi împachetau în ambalajul celebru. Totul, într-un ritm demn de filmul ”Timpuri noi” al lui Charlie Chaplin.

Se estimează că în cei peste 50 de ani de existență a popularilor biscuiți autohtoni cu cremă, fabrica de la Constanţa a produs peste trei miliarde de Eugenii. Începând cu anul 2005, Eugeniile se coc pe o linie tehnologică de ultimă generaţie, dotată cu utilaje computerizate.

Bancnotele care valorează 1800 de lire
bacteria care te poate ucide
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg
Anamaria Prodan
9 semne că partenerul tău este potrivit pentru tine. Sursă foto: Pixabay
Ceapă
shutterstock 2130077543 (1) jpg
1200px Saab JAS 39 Gripen at Kaivopuisto Air Show, June 2017 (altered) copy jpg
image
image
image
image
Ceapă
bacteria care te poate ucide
Bancnotele care valorează 1800 de lire
calendar ortodox 2022 4 decembrie sfanta mare mucenita varvara  jpg
Zile libere legale în 2023
pele gettyimages 841963610 jpeg