Vijelia a făcut prăpăd într-o comună din Olt! Fermierii au rămas fără recolte

Ultima actualizare:

Natura a făcut prăpăd într-o comună din Olt, în care sunt sute de legumicultori. Vijelia şi ploile torenţiale din ultimele zile au distrus solariile fermierilor. Paguba este imensă, în condiţiile în care agricultorii nu aveau asigurate nici serele, nici culturile, scrie Adevarul.ro.

Solariile legumicultorilor din Grădinari, puse la pământ. Foto: Uniunea Salvaţi Ţăranul Român
Solariile legumicultorilor din Grădinari, puse la pământ. Foto: Uniunea Salvaţi Ţăranul Român

Loviţi de necaz! Fermierii din Grădinari (Olt) au fost afectaţi de vijelia puternică de duminică noapte, care le-a spulberat eforturile depuse până acum. Conform situaţiei centralizatoare, ploile torenţiale au compromis aproximativ 70 hectare de spaţii protejate, după cum spune Ionică Stanciu, viceprimarul comunei.  

„Sunt zeci de solarii distruse: suprafaţa totală e în jur de 70 hectare. Avem aproximativ 150 beneficiari ai programului Tomata la nivelul comunei, însă nu toţi sunt afectaţi. E vorba de satul Grădinari, cei de acolo sunt afectaţi. Ceilalţi, care au sere pe la periferie, nu au fost aşa de loviţi. Au avut şi ei nişte folii rupte, dar nu e o situaţie gravă. La Grădinari sunt distruse solariile, parcă a venit cineva şi le-a culcat pe toate“, explică viceprimarul. 

Fermierii fluieră acum a pagubă
Fermierii fluieră acum a pagubă

Mulţi dintre legumicultori mai aveau foarte puţin până să înceapă campania de recoltare. „Vinetele ajunseseră la 100-150 grame, astfel că, la sfârşitul săptămânii viitoare, fermierii ar fi urmat să iasă cu ele pe piaţă. Şi roşiile sunt distruse. Pe 70-80% din suprafaţă, legumicultorii ar fi urmat să recolteze tomatele în câteva zile“, oftează viceprimarul.   

Fermierii fluieră acum a pagubă
Fermierii fluieră acum a pagubă

Zeci de solarii, în care oamenii plantaseră tomate, ardei, vinete şi castraveţi, sunt puse la pământ.

„Cele mai multe sere erau cu tomate. Acum, adio subvenţie, adio recoltă, adio muncă, adio tot!“, se plânge fermierul Mihai Chesnoiu, care a primit de la colegii din zonă mai multe fotografii şi filmuleţe în care se poate vedea ce a lăsat în urmă vijelia de duminică noapte. Fermierul a făcut un tur al zonei şi a constatat cât de mare este dezastrul.

„Cel mai probabil, s-a format un vârtej acolo. Nu cred că au rămas mai mult de 10% din solarii în picioare“, completează Chesnoiu.

Legumicultorii nu au nici culturile, nici solariile asigurate, aceasta fiind o problemă cu care se confruntă de mulţi ani, din cauza faptului că firmele solicită condiţii atât de dure, încât fermierii nu se pot încadra.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net