Fermierii români sunt nemulțumiți: ies în pagubă cu recolta de roșii

Ultima actualizare:

Cei mai mulţi dintre agricultori încă aşteaptă să li se coacă recolta, care este în întârziere faţă de graficul obişnuit.

Legumicultorii buzoieni verfică zi de zi starea legumelor. Foto: Iulian Bunilă
Legumicultorii buzoieni verfică zi de zi starea legumelor. Foto: Iulian Bunilă

Producătorii estimează că, în următoarea perioadă, pieţele se vor umple, într-un interval scurt, de roşii româneşti, iar preţurile vor scădea dramatic, la limita costurilor. 

Odată cu această ieftinire se va duce pe apa sâmbetei şi şansa lor de a face profit în acest an.

În comuna Glodeanu Sărat, cel mai important bazin legumicol din judeţul Buzău, roşiile abia acum încep să se coacă. Motivul? Vremea a fost extrem de capricioasă, cu fluctuaţii mari de temperatură. Riscul de a rata subvenţia de la stat este mare, sunt de părere cei mai mulți dintre fermieri. 

Citește și: Motivul pentru care fermierii români nu pot vinde carne de miel în Europa

Ei ar trebui să recolteze cel puţin trei tone de roşii, pe care să le vândă până pe 10 iunie, condiţie pentru a putea beneficia de subvenţia acordată de stat. Producătorii înscrişi în Programul Tomata cer acum o prelungire a acestui termen, astfel încât să aibă timp să vândă cantitatea minimă.

„O să fie un dezastru în legumicultura românească, fiindcă roşiile vor ieşi toate cam în acelaşi timp. Astfel, va fi un preţ derizoriu, iar cum importurile nu se vor opri, vom asista la distrugerea legumiculturii româneşti. Soluţia e ca termenul de recoltare să fie 1 iulie, dacă nu chiar 15 iulie”, afirmă Claudiu Breazu, preşedinte la cooperativa legumicultorilor din Glodeanu Sărat.

Tomatele abia încep să prindă culoare. Foto: Iulian Bunilă
Tomatele abia încep să prindă culoare. Foto: Iulian Bunilă

În condiţiile în care foarte mulţi producători vor ieşi pe piaţă în acelaşi timp, nu doar scăderea volumului de vânzare se află printre efecte, ci şi ieftinirea substanţială a produselor. Astfel, vor scădea şi şansele fermierilor de a face profit în urma culturilor.

„O să ies pe piaţă acum, la sfârşit de mai, dar cu o cantitate mică. Am consumat mult mai mult faţă de anul trecut cu producerea lor, pentru că s-au scumpit îngrăşămintele şi cocsul pentru centrale. Cam dublu am investit, comparativ cu anul trecut. Am ars zece tone de cocs”, se plânge cultivatorul George Muşat.

Un alt fermier din Glodeanu Sărat, Ion Muşătoiu, a ales să nu-şi încălzească solariile, pentru a nu creşte cheltuielile de producţie. Acum are însă emoţii în privinţa termenului de livrare impus de program.

Vezi și: Povestea singurului fermier din România care cutivă baby broccoli

„A fost o cultură chinuită, ca urmare a frigului din aprilie. N-am avut cum să încălzim. Acum, să vedem dacă ne încadrăm până pe 10 iunie cu coacerea şi vânzarea cantităţii minime. Toţi avem emoţii şi e posibil ca unii, disperaţi, să ajungă şi la alte lucruri - adică la coacere forţată”, arată Ionel Muşătoiu, producător de tomate.  

Click! spune

În judeţul Buzău sunt înscrişi în Programul Tomata 525 de producători, fiecare cu 1.000 de metri pătraţi de cultură. Ei ar trebui să livreze câte trei tone de roşii până pe 10 iunie, pentru a putea beneficia de subvenţia de 3.000 de euro, acordată de stat.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net